Guverber regije Lugansk Serhi Hajdaj je prek Telegrama sporočil, da je bilo včeraj med bomardiranjem ubitih šest civilistov, in sicer v krajih Hirske in Zolote. Obenem pa so v ruševinah uničene hiše v mestu Popasna, ki je bila tarča obstreljevanja pred več dnevi, našli še trupli dveh žensk. Hajdaj je ob tem posvaril, da obstreljevanje ne poneha, in pozval ljudi, naj se umaknejo na varno, če le imajo to možnost.

Tarča ruskih napadov je bila sicer v soboto tudi Odesa, ki leži nekoliko bolj zahodno. Raketa je zadela stanovanjsko stavbo, pri čemer je bilo ubitih osem ljudi, vključno s trimesečnim dojenčkom in njegovo materjo. Ranjenih je bilo še 18 ljudi, je v soboto zvečer na novinarski konferenci povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

“Izgleda, da je ubijanje otrok nova ruska nacionalna ideja,” je dejal Zelenski. Obljubil je, da bodo odgovorne pripeljali pred roko pravice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija pripravlja kopenski most do zasedenega Krima?

Ruske sile, ki so se po neuspešnih poskusih, da bi zavzele Kijev, umaknile iz okolice prestolnice in severa države, so se sedaj osredotočile na vzhod Ukrajine, poroča STA. Cilj Rusije naj bi bil zavzeti regiji Doneck in Lugansk, obenem pa glede na nedavne izjave visokega predstavnika vojske tudi jug Ukrajine.

To naj bi Rusiji omogočilo vzpostavitev kopenskega mosta do zasedenega Krima in morebiti celo do proruskega Pridnestrja v Moldaviji, kjer da opažajo zatiranje rusko govorečega prebivalstva. Velik del Donecka in Luganska sicer ruske sile že nadzorujejo, še poroča STA.