V videu, ki so g posneli ukrajinski vojaki, je videti tudi slovenskega oklepnika, ki ga je Slovenija donirala Ukrajini. Oklepnik BVP M80A sameva na območju severovzhodno od Hersona in južno od Velike Oleksandrivke, poroča portal 24ur.com.

Poškodovan oklepnik je del ene izmed bolj resnih donacij, ki jo je Slovenija namenila Ukrajini. Junija je namreč poslala 35 oklepnih pehotno amfibijskih vozil BVP M80A, ki so bila pred tem več let spravljena in konzervirana med tanki in drugimi oklepniki v bližini Pivke. Njihova dekonzervacija pa je trajala več tednov.

Ni šlo le za to eno donacijo. Slovenja je namreč Ukrajini poslala še 28 tankov M-55 S, bojna gosenična vozila z reaktivnim oklepom in močno oborožitvijo, namenjena uničevanju nasprotnikove žive sile. Od Nemčije pa je v zameno dobila 35 težkih 8X8 nakladalnih tovornjakov in pet težkih 8X8 vodnih cistern za izgradnjo srednje bataljonske skupine.

“Dogovor je bil po besedah premierja Roberta Goloba sprejet v duhu solidarnosti z ukrajinskim narodom, ki se sooča z rusko agresijo, krožna izmenjava pa bo okrepila tudi obrambno sodelovanje med državama,” poroča še portal.