Argentinska podpredsednica Cristina Fernández de Kirchner je imela bližnje srečanje s smrtjo, potem ko se napadalcu ni sprožila pištola, ki jo je uperil vanjo. Policija je storilca prijela, šlo bi naj za 35-letnega Brazilca. Motiv za poskus atentata še ni znan, poroča BBC.

V pištoli je bilo pet nabojev

69-letna de Kirchner je v času poskusa atentata pred svojim domom pozdravljala svoje podpornike. Ravnokar se je vračala s sodišča, saj trenutno proti njej poteka sojenje o korupciji.

Kot je razvidno na posnetku, ki je zaokrožil na družbenih omrežjih, se je moški zelo približal podpredsednici in ji le nekaj centimetrov stran uperil pištolo v glavo. De Kirchnerjeva se je hitro sklonila, do strela pa ni prišlo. Po družbenih omrežjih se zato širi tudi prepričanje, da je bil poskus atentata lažen.

Kot je povedal predsednik Alberto Fernández, je bilo v pištoli pet nabojev. Po njegovih besedah je bil poskus atentata eden “najresnejših” incidentov v državi po obnovitvi demokracije leta 1983.

Policija je 35-letnika pridržala, sedaj pa poskuša ugotoviti, kaj je bil motiv za poskus atentata. Po pridržanju osumljenca so le nekaj metrov stran našli pištolo.

Predsednik Alberto Fernández je petek razglasil za državni praznik, da bi se lahko prebivalci “izrazili v podporo življenju, demokraciji in solidarnosti s podpredsednico”.

Argentinska podpredsednica je sicer obtožena ogoljufanja države in goljufivega podeljevanja pogodb za javna dela v Patagoniji v času, ko je bila predsednica med letoma 2007 in 2015. V primeru obsodbe ji grozi 12 let zapora in dosmrtna prepoved opravljanja političnih funkcij. Toda ker je predsednica senata ima parlamentarno imuniteto, zato tudi v primeru obsodbe ne bo zaprta, razen če bi njeno obsodbo ratificiralo vrhovno sodišče ali če bi na naslednjih volitvah prihodnje leto izgubila svoj sedež, še poroča BBC.