Volk v Avstriji velja za zaščiteno in ogroženo zver, zato jih ne smejo pobijati. Tako so se odločili uporabiti precej bolj human, a nič manj učinkovit pristop.

Tako v Sloveniji kot Avstriji je volk zaščitena vrsta, le s to razliko, da pri nas volkove “odstranijo iz okolja”, kar je le priročen evfemizem za uboj, v Avstriji pa so se odločili za bistveno bolj human, a še vedno učinkovit ukrep: volkove smejo streljati le z gumijastimi naboji, kar bi ojačalo njihov strah do človeka.

Volk bi se ustrašil metkov, hkrati pa tudi človeka

Na avstrijsko-češki meji se namreč spopadajo z napadi volkov na živino, a ker so volkovi tam zaščitena in ogrožena vrsta, jih je prepovedano pobijati. Z gumijastimi naboji jih tako nameravajo le prestrašiti, je za ORF dejal Daniel Heindl iz Kmetijske zbornice Spodnje Avstrije. Volkov pri slednjem ukrepu ne odžene le sam gumijasti metek, pač pa tudi zvok, ki ob tem nastane.

V Avstriji vse več volkov, ki so tja prišli iz sosednjih držav

Čeprav danes v Evropi živi med 10.000 do 12.000 volkov, pa so jih na območju Avstrije v preteklosti dejansko že povsem iztrebili, a zadnja leta jih je vse več predvsem zaradi sosednjih držav, kjer zanje velja bolj humana zakonodaja, ki spodbuja njihovo ohranitev. Na lanski konferenci Evropske zveze za divjino (European Wilderness Society) so predlagali, da je potrebno zaščititi vse, tako živino kot volkove. Kmetom je potrebno povrniti izgubo, hkrati pa pri življenju ohranjati volkove.