V novih poplavah v južni pakistanski provinci Sindh je umrlo več kot 50 ljudi, je v petek sporočila tamkajšnja nacionalna agencija za obvladovanje nesreč. S tem je skupno število žrtev v srednjeazijski državi, ki so jo prizadele najhujše poplave v več kot treh desetletjih, naraslo na 1265, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Letos zaradi poplav umrlo že 441 otrok

Med smrtnimi žrtvami zadnjih poplav je najmanj 15 otrok. V letošnjih poplavah, v katerih je pod vodo kar tretjina države, je sicer skupno umrlo že 441 otrok.

Nove poplave je povzročilo deževje in narasle reke, ki so v južno provinco Sindh pritekle s severa. V zadnjih dnevih so vojaški helikopterji in čolni od tam poskušali evakuirati čim več ljudi, reševalne akcije pa se po besedah predstavnika province Murtaza Wehaba nadaljujejo tudi zdaj.

Veliko škodo so poplave prizadejale tudi pakistanskim kmetom, posledice pa bodo dolgoročne, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Vrnili smo se 50 let nazaj,” je dejal kmet v provinci Sindh Ašraf Ali Bhanbro, ki so mu poplave tik pred žetvijo uničile 2500 hektarjev bombaža in sladkornega trsa.

Če poplavljenih kmetijskih površin ne bo mogoče izsušiti, kmetje ne bodo mogli posaditi ozimne pšenice, ki je ključnega pomena za prehransko varnost države. “Na voljo imamo en mesec. Če v tem času ne bo odtekla voda, ne bo pšenice,” je posvaril Bhanbro.

33 milijonov Pakistancev prizadetih zaradi poplav

Medtem je več držav, mednarodnih podjetij in dobrodelnih organizacij Pakistanu obljubilo na milijone dolarjev pomoči, navaja dpa. Poplave so skupno namreč prizadele več kot 33 milijonov Pakistancev. Številni se soočajo tudi z boleznimi, ki se prenašajo z vodo, in podhranjenostjo.

Razloge za tako obsežne poplave strokovnjaki pripisujejo podnebnim spremembam. Pakistan je sicer ena od desetih držav na svetu, ki so posledicam globalnega segrevanja najbolj izpostavljene.

STA