Zadnji delujoči reaktor jedrske elektrarne v Zaporožju so zaradi požara po obstreljevanju odklopili iz omrežja, so danes sporočili iz ukrajinskega državnega operaterja Energoatom. Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borell je novico označil za zaskrbljujočo in dejal, da se mora “jedrska igra na srečo končati“.

Izklopili zadnji delujoči reaktor

Energetska enota (reaktor) številka 6 je bila razbremenjena in odklopljena iz omrežja” zaradi požara, ki je “izbruhnil zaradi obstreljevanja“, je v izjavi sporočilo državno podjetje Energoatom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so sporočili, da je bil to zadnji delujoči reaktor, potem ko so zaradi obstreljevanja v soboto odklopili reaktor številka 5.

Svet je ponovno na robu jedrske katastrofe. Konec okupacije jedrske elektrarne in vzpostavitev demilitariziranega območja okoli nje sta edini način za zagotovitev jedrske varnosti,” pa je po objavi novice dejal ukrajinski minister za energijo German Galuščenko.

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borell je novico označil za zaskrbljujočo in dejal, da se mora “jedrska igra na srečo končati“. Na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom vlade Denisom Šmihalom v Bruslju je Rusijo obtožil “nepremišljenega ravnanja, zaničevanja mednarodnega prava in osnovnih načel jedrske varnosti“, navaja AFP.

Jedrska elektrarna v Zaporožju v osrednji Ukrajini je največja v Evropi, v začetku marca, kmalu po začetku invazije na Ukrajino, pa je nadzor nad njo prevzela ruska vojska. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal po tem, ko so se v začetku julija okrepili spopadi v okolici elektrarne. Odgovornost za obstreljevanje sprti strani vseskozi prelagata druga na drugo.

V Zaporožju je sicer minuli četrtek z delom pričela misija strokovnjakov IAEA, ki naj bi preučili stanje v nuklearki. Generalni direktor agencije Rafael Grossi je po ogledu opozoril, da je bila fizična celovitost jedrske elektrarne večkrat kršena. Iz Energoatoma so nato danes sporočili, da bosta dva strokovnjaka IAEA v nuklearki odslej stalno prisotna.

STA