Pretresenost nad dogodkom je izrazil tudi papež Frančišek in poudaril, da bi bilo treba take tragedije preprečiti, poročajo tuje tiskovne agencije. “Moje srce je zlomljeno po pokolu v osnovni šoli v Teksasu,” je dejal papež na splošni avdienci na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Dodal je, da moli za žrtve in za njihove družine.

“Čas je, da naredimo konec nenadzorovani trgovini z orožjem. Preprečiti moramo, da se takšne tragedije še kdaj zgodijo,” je papež še opozoril na široko dostopnost orožja v ZDA.

Številni izrazi sočutja z vsega sveta

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na Twitterju zapisal, da z Američani deli pretresenost in bolečino ter tudi jezo s tistimi, ki si prizadevajo za to, da bi bilo nasilja konec. Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da je težko najti besede za opis tako nepojmljivega pokola. Izrekel je sožalje ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu in “ameriškim prijateljem”.

Španski premier Pedro Sanchez pa je tvitnil, da je treba v ZDA ustaviti “to vsakodnevno grozo”. Sožalje je Američanom izrekel tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dejal je, da je strašno, da v času miru prihaja do žrtev streljanja.

V streljanju na osnovni šoli v mestu Uvalde v Teksasu je bilo v torek ubitih 19 otrok in dva odrasla. 18-letnega napadalca je ubil policist.

Ameriški predsednik Joe Biden je napad ostro obsodil ter poudaril, da je čas, da se v ZDA zoperstavijo orožarskemu lobiju: “Koliko desetin majhnih otrok, ki so bili priča temu, kar se je zgodilo, vidi umirati svoje prijatelje, kot da so na bojišču, za božjo voljo? Kot narod se moramo vprašati, kdaj se bomo v božjem imenu uprli orožarskemu lobiju?”

Podpredsednica Kamala Harris je prav tako pozvala k ukrepanju v zvezi z nasiljem s strelnim orožjem. “Kar je preveč, je preveč,” je dejala.

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pa je v sporočilu za javnost obsodila “strašno dejanje, ki je otroke oropalo prihodnosti”.

STA