Vučić je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug kontaktiral Milorada Pupovca, predsednika stranke SDSS, ki zastopa interese srbske narodne manjšine na Hrvaškem, in ga obvestil, da načrtuje zasebni obisk v nekdanjem koncentracijskem taborišču Jasenovac.

Hrvati zgroženi nad načinom

Vučić naj bi Pupovca povabil, da se mu lahko pridruži, če želi, in mu ob tem dejal, da glede obiska obvesti hrvaško vlado, če se mu to zdi potrebno. Pupovac je informacijo predal hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću, ob tem pa so bili v hrvaški vladi “zgroženi nad načinom, kako je srbski predsednik nameraval ustvariti kaos na Hrvaškem“, piše hrvaški dnevnik Jutarnji list.

“Brez uradnega obvestila hrvaškim oblastem, brez usklajevanja z veleposlaništvom, je Vučić želel vstopiti na Hrvaško iz Bosne in Hercegovine, oziroma njene entitete Republike srbske”, navaja hrvaški časnik. Po mnenju hrvaške vlade je bil namen srbskega predsednika provocirati hrvaško stran, nato pa bi lahko igral žrtev, ker mu Hrvati niso dovolili vstopa v državo, dodaja dnevnik.

Ni spoštoval nobenega protokola, vse je hotel narediti mimo pravil diplomatskih odnosov. Želel je prečkati hrvaško mejo s svojimi televizijskimi ekipami, toda premier Plenković in vlada sta jasno rekla ne. Smo samostojna država, članica EU in Nata, in srbski predsednik tukaj ne more početi vsega, kar hoče,” še poroča Jutarnji list, pri čemer se sklicuje na vir iz hrvaške vlade.

Vučić pa je na dogajanje danes reagiral v objavi na družbenem omrežju Instagram. “Vi kar opravljajte svoje delo. Srbski narod živi in nikoli ne bo pozabil!” je zapisal, ob tem pa objavil fotografijo Jasenovca.

Odzval se je tudi srbski notranji minister Aleksandar Vulin, ki je po poročanju hrvaških medijev dejal, da bodo od danes morali vsi uradni predstavniki hrvaške države in vsi imetniki službenih ali diplomatskih potnih listov svoj obisk ali prehod skozi Srbijo posebej najaviti in upravičiti, ob tem pa bodo podvrženi posebnemu režimu nadzora.

“Tako bo, dokler sem jaz policijski minister, ali pa dokler se Hrvaška ne preneha obnašati, kot da je NDH,” je dodal Vulin. Svoj načrtovani delovni obisk na Hrvaškem je že odpovedala tudi srbska ministrica za rudarstvo in energetiko Zorana Mihajlović.

Na dogajanje je reagirala tudi srbska premierka Ana Brnabić, ki je danes dejala, da je odločitev hrvaške vlade, da Vučiću ne dovoli zasebnega obiska Jasenovca, “največji škandal v sodobni zgodovini Srbije in Hrvaške“.

STA