Po bolj ali manj vsej Ukrajini so danes, 12. marca 2022, zjutraj spet donele sirene in opozarjale na nevarnost zračnih napadov. Po poročanju STA so sirene zatulile v kar 15 ukrajinskih regijah, med drugim v Kijevu, Lvovu, Odesi, Dnepru in Harkovu. V južnem mestu Mikolajiv naj bi bila tarča ruskega obstreljevanja po navedbah lokalnih oblasti med drugim regionalna onkološka klinika.

Ruske sile so se, potem ko naj bi se včeraj prerazporedile, sodeč po satelitskih posnetkih še dodatno približale ukrajinski prestolnici in jo vse bolj obkrožajo. Več predmestij je že več dni tarča silovitega obstreljevanja. Nekaj deset kilometrov od Kijeva sta zaradi obstreljevanja danes zagoreli dve naftni skladišči.

Ruski oklepniki in topništvo se približujejo prestolnici predvsem s severovzhoda in severozahoda. Po poročanju britanskega BBC naj bi bila glavnina ruskih sil od središča Kijeva zdaj oddaljena le še okoli 25 kilometrov.

Kot je opozoril svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak, je tudi to mesto zdaj tarča obleganja. A kot je dodal na Twitterju, so vzpostavili kontrolne točke in dobavne poti ter so “pripravljeni na boj (…) do konca”.

Bo Kijev novi Stalingrad?

Ukrajinski poslanec Svjatoslav Jurah je za BBC celo menil, da bi se lahko bitka za Kijev izkazala za “novi Stalingrad”. Terjala bi namreč lahko podobno hude izgube, kot jih je bitka za Stalingrad v drugi svetovni vojni tako na strani sovjetske kot nemške vojske. “Nihče se ne bo predal, to vam lahko zagotovim,” je dejal.

Tudi ukrajinska vojska je davi na Facebooku potrdila, da se ruska vojska očitno prerazporeja in pripravlja novo ofenzivo, predvidoma na Kijev. Napredovanje ruskih sil proti Kijevu s smeri severa je sicer že bilo delno uspešna, je priznala ukrajinska vojska. Zapisali so še, da se nadaljujejo napadi ruskih strateških bombnikov na zahodna mesta Luck, Dnipro in Ivano-Frankivsk.

Po navedbah oblasti v Kijevu se življenjski pogoji po bolj ali manj vsej državi poslabšujejo. Brez elektrike, plina in vode naj bi bili tako tudi ljudje na območjih Sumija, Kijeva in Donecka.

Zelenski: Približujemo se naši zmagi

Po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega naj bi bilo v več kot dveh tednih ubitih že več kot 12.000 ruskih vojakov, medtem ko ZDA ocenjujejo, da jih je padlo med 2.000 in 4.000, v Moskvi pa so nazadnje prejšnji teden sporočili, da jih je bilo ubitih slabih 500.

Zelenski je sicer ponoči ocenil, da je vojna, ki traja že dobra dva tedna, zdaj dosegla “strateški preobrat”. “Nemogoče je reči, koliko dni je še pred nami, da osvobodimo ukrajinsko ozemlje. Lahko pa že rečemo, da bomo to storili. Približujemo se že svojemu cilju, naši zmagi,” je sporočil sodržavljanom.

Doslej evakuirali okoli 100.000 ljudi

Po besedah Zelenskega je bilo včeraj  iz štirih ukrajinskih mest evakuiranih skupno le okoli 7.150 ljudi. To je občutno manj kot v prejšnjih dneh, ko so jih uspeli evakuirati v sredo 35.000 in v četrtek 40.000. Skupno naj bi jih doslej evakuirali okoli 100.000, predvsem iz Sumija, Izjuma in predmestij Kijeva.

Ponovno odprtje humanitarnih konvojev je bilo danes dogovorjeno za Sumi. Od 8. ure zjutraj po srednjeevropskem času naj bi tako evakuacijska vozila ljudi po šestih različnih poteh vozila proti ukrajinskemu mestu Poltava. Na cilj naj bi prispela enkrat popoldne.

Situacija v Mariupolju je katastrofalna

Še posebej zaskrbljujoč je po poročanju STA položaj v pristaniškem Mariupolju. Tam ljudje ob hudem mrazu že več kot teden dni ostajajo brez elektrike in vode, vse bolj tudi brez hrane in zdravil. Po besedah Zelenskega naj bi jim danes znova poskušali dostaviti najnujnejšo pomoč, potem ko je Rusija to v petek preprečila.

Žrtve podobnega obleganja so vsaj še prebivalci mest Harkov, Černigiv in Sumi.

Ukrajinska stran opozarja, da ruske sile vse bolj pritiskajo na mesto in da je bilo tam v obstreljevanju ter 12-dnevni blokadi ubitih že okoli 1.600 ljudi. Pred kratkim je ukrajinsko zunanje ministrstvo na Twitterju sporočilo, da je bila tarča ruskega obstreljevanja ena od mošej v mestu, v katero se je pred tem zateklo kakih 80 civilistov. Med njimi naj bi bili otroci in državljani Turčije. Podatkov o žrtvah zaenkrat ni.