Pogajanja so prekinjena, je sicer že v torek povedal glavni ukrajinski pogajalec Mihajlo Podoljak.

Brez napredka

Pogovori ne napredujejo in ugotavljamo popolno pomanjkanje volje ukrajinskih pogajalcev za nadaljevanje tega procesa,” je na novinarski konferenci v Moskvi povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Hkrati je poudaril, da Kremelj ni prejel nobenih informacij o ruskem vojaku, obtoženemu uboja neoboroženega civilista v Ukrajini, ki naj bi mu danes začeli soditi, to pa bo prvo sojenje za vojne zločine od začetka ruske invazije.

Peskov je ukrajinske oblasti prav tako obtožil, da je veliko takšnih primerov, o katerih poročajo, preprosto lažnih ali celo uprizorjenih.

Še vedno nimamo nobenih informacij, tudi možnost zagotavljanja pomoči je zaradi pomanjkanja diplomacije tam zelo omejena,” je dodal.

Ruski vojak Vadim Šišimarin je sicer bil obtožen, da je 28. februarja ubil neoboroženega 62-letnega civilista, ko je streljal z avtomatsko puško skozi okno avtomobila, da bi civilistu preprečil prijavo položaja skupine ruskih vojakov. Vojaku iz Irkutska v Sibiriji tako grozi dosmrtna zaporna kazen.

STA