Ruski predsednik Vladimir Putin napoveduje, da bo Moskva preusmerila izvoz energije na vzhod. Medtem ko poskuša Evropa zmanjšati odvisnost od ruske energije, Putin odgovarja, da se evropski narodi ne bodo mogli takoj odpovedati ruskemu plinu. Avstrijski kancler medtem trdi, da lahko Avstrija ruski plin še vedno plačuje v evrih, poročajo tuji mediji.

Putin dela na načrtu za prodajo energije Aziji in Afriki

Medtem ko EU išče druge načine, kako dobiti ali proizvesti plin, Kremelj vzpostavlja tesnejše vezi s Kitajsko, največjo svetovno porabnico energije in drugimi azijskimi državami, piše Euractiv.

Tako imenovani partnerji iz neprijaznih držav priznavajo, da ne bodo zmožni brez ruskih energetskih virov, vključno z zemeljskim plinom,” je dejal Putin na seji vlade prejšnji teden in dodal, da “trenutno ni racionalne zamenjave v Evropi” za ruski plin.

Putin je še dejal, da Evropa, ki napoveduje prekinitev dobave energije iz Rusije, dviguje cene in destabilizira trg. Dodal je, da bo Rusija, ki proizvede desetino svetovne nafte in petino svojega plina, potrebovala novo infrastrukturo za izvoz v Azijo.

Vladi je naročil, da naj do 1. junija predstavi načrt, ki vključuje “razširitev infrastrukture na Afriko, Latinsko Ameriko in azijsko-pacifiško regijo“. Teoretično bi novi načrti omogočili Rusiji, da bi preusmerili tokove plina iz Evrope v Azijo. Rusija je konec leta 2019 zagnala plinovodne sisteme za izvoz na Kitajsko, februarja pa je podpisala 30-letno pogodbo za nov plinovod, ki ga je treba še zgraditi.

Ali bo Putin popustil glede rubljev?

Zdi se, da bo Putin popustil pri plačevanju ruskega plina v rubljih. Zaradi težav s plačili po zahtevanju plačevanja v rubljih je Rusija namreč doživela močan udarec na področju izvoza nafte, ki je njen ključni vir dohodka. Vodilna svetovna trgovska podjetja nameravajo že 15. maja zmanjšati nakup surove nafte in goriva od ruskih podjetij, da bi se izognili kršenju sankcij, ki jih je EU zadala Rusiji.

Zato je Putin po poročanju APA avstrijskemu kanclerju Karlu Nehammerju povedal, da lahko Avstrija ruski plin še vedno plačuje v evrih.

Putin je dejal, da je “oskrba s plinom zagotovljena, da bo Rusija dostavila dogovorjene količine in da se lahko plačila nadaljujejo v evrih,” je Nehammer povedal v intervjuju za nemško tiskovno agencijo DPA. Evropska komisija po drugi strani opozarja, da se je treba držati pogodb, v katerih je plačilna valuta evro ali dolar.

Putin je sicer dejal, da bi se “morala vloga nacionalnih valut v izvoznem poslovanju povečati“, zato je usoda plačevanja za ostale evropske države še neznana.