Poljska je danes sporočila, da bo 14 tankov leopard Kijevu dobavila v nekaj tednih oziroma takoj, ko bodo ukrajinske sile zaključile ustrezno usposabljanje.

V Berlinu so dejali, da bo 14 leopardov, ki so jih obljubili Kijevu, tja prispelo konec marca ali v začetku aprila. Za konec marca so 14 tankov challenger napovedali tudi v Londonu. “Takoj ko bodo Ukrajinci zaključili z usposabljanjem, bomo leoparde pripravljeni predati ukrajinski strani. Prepričan sem, da je to vprašanje nekaj tednov,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal namestnik poljskega obrambnega ministra Wojciech Skurkiewicz.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je danes naznanil, da se bo v Nemčiji v naslednjih dneh začelo usposabljanje ukrajinskih vojakov za pehotna bojna vozila marder, medtem ko se bo usposabljanje za bojne tanke leopard začelo nekoliko pozneje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Kanada bo dobavila vojne tanke Ukrajini

Medtem so iz Londona sporočili, da bo britanska vlada 14 obljubljenih bojnih tankov challenger 2 Ukrajini dobavila do konca marca, usposabljanje zanje pa se bo po besedah sekretarja na britanskem obrambnem ministrstvu Alexa Chalka začelo že prihodnji teden. Opremiti Ukrajino, da bo izrinila ruske sile s svojega ozemlja, je “enako pomembno kot opremiti jo, da bo branila, kar že ima”, je dejal Chalk.

Tudi Kanada je danes sporočila, da se bo pridružila ZDA, Nemčiji, Veliki Britaniji in drugim državam, ki so se odločile Ukrajini dobaviti bojne tanke. Obrambna ministrica Anita Anand je dejala, da bo njena država “v prihodnjih tednih” Kijevu poslala štiri bojno pripravljene tanke leopard, in dodala, da bi se to število lahko sčasoma povečalo, navaja AFP.

Kijev je skupaj z več zahodnimi državami že dlje časa pozival Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo leopardov, ki jih je Ukrajini pripravljeno poslati več evropskih držav. Nemčija je bila do tega zadržana, v sredo pa je po večmesečnem oklevanju vendarle popustila. Dobavo leopardov Kijevu so poleg Nemčije in Poljske napovedale tudi Finska, Španija in Norveška.

ZDA so medtem napovedale dobavo 31 bojnih tankov M1 abrams in poudarile, da gre pri tem za zaščito ukrajinskega ozemlja in ne za grožnjo Rusiji.

Odločitev zahodnih držav, da Ukrajini dobavijo sodobne bojne tanke pa so kritizirali v Kremlju, češ da kaže na njihovo neposredno vpletenost v konflikt.

STA