Po smrti britanske kraljice Elizabete II. se bo danes začel odvijati skrbno načrtovan razpored dogodkov, ki bodo v naslednjih dneh privedli do prehoda na vladavino novega kralja Karla III. in se zaključili s kraljičinim pogrebom. Velik del javnega življenja v Veliki Britaniji bo v naslednjih dneh delno zaustavljen. Po tem, ko so včeraj javno oznanili, da je monarhinja z najdaljšo dobo vladanja za zmeraj zaspala, se je nad Buckinghamsko palačo razprostrla dvojna mavrica.

Na dan po kraljičini smrti bo svoj narod prvič nagovoril novi kralj Karel III., ki se bo danes skupaj s kraljico Camillo vrnil v London, nato pa se bo prvič srečal z novo predsednico vlade Liz Truss. Trussova je bila tudi prva oseba izven kraljeva družine, ki je prejela uradno obvestilo o smrti njenega visočanstva. Obvestilo naj bi prejela ob pol petih po lokalnem času, torej uro kasneje po našem času.

Operacija londonski most

Po smrti britanske kraljice Elizabete II. se bo danes začel odvijati skrbno načrtovan razpored dogodkov, ki bodo v naslednjih dneh privedli do prehoda na vladavino novega kralja Karla III. in se zaključili s kraljičinim pogrebom. Velik del javnega življenja v Veliki Britaniji bo v naslednjih dneh delno zaustavljen.

Poseben načrt dogodkov po kraljičini smrti od leta 2017 nosi ime Operacija londonski most (Operation London Bridge). Po poročanju tujih medijev so ga zasnovali že v 60. letih prejšnjega stoletja, posodabljajo pa ga vsako leto.

V naslednjih dneh pa bodo potekale priprave na kraljičin pogreb in prehod na vladavino kralja Karla III. V palači sv. Jakoba naj bi se v soboto sestal poseben svet, ki bo Charlesa tudi uradno razglasil za novega kralja, poroča britanski BBC.

Kraljičina krsta naj bi se medtem v skladu z načrti kmalu vrnila v Buckinghamsko palačo, pri čemer zaradi njene smrti v dvorcu Balmoral na Škotskem velja poseben protokol za transport krste v London, imenovan Operacija samorog.

Po žalostni novici iz Balmorala bo v prihodnjih dneh velik del javnega življenja zaustavljen, še poroča BBC. Televizijski sporedi bodo spremenjeni, zastave bodo spuščene na pol droga, doneli bodo cerkveni zvonovi in salve iz orožja, potekali pa bodo tudi številni spominski dogodki.

Kdaj bo novi kralj nosil krono?

Kot zahteva protokol, novi kralj, ta bo kot kaže uporabljal svoje dosedanje ime (Charles oziroma Karel) Karel III.

Charles je takoj po smrti matere pri 73 letih postal britanski kralj. Po poročanju tujih medijev, naj bi se kronanje zgodilo šele v letu dni, saj najprej sledi obdobje žalovanja, ko novi kralj krone javno ne sme nositi. Že pred smrtjo njene visokosti se je javnost, predvsem zaradi dejstva, da je tudi Charles že precej v letih, spraševala ali bo po smrti matere dejansko stopil na prestol, ali pa ga bo raje prepustil svojemu prvorojencu, prvemu v vrsti za krono. Večina je verjela, da bo krono sicer prevzel, kajti na dogodek se pripravlja tako rekoč desetletja, po drugi strani pa se pojavljajo tudi ugibanja, ali jo bo kmalu predal Williamu. Kroni se je pred malo manj kot 90 leti po slabem letu vladanja odpovedal kralj Edvard VIII, ki ob predaji še ni bil uradno kronan.

Vrstni red” upravičencev do krone se je včeraj spremenil:

Princ William, kambriški vojvoda (rojen leta 1982): prvorojenec Charlesa in princese Diane.
Princ George (rojen 2012): prvorojenec princa Williama in kambriške vojvodinje .
Princesa Charlotte (rojena 2015): hči princa Williama in kambriške vojvodinje Kate.
Prince Louis (rojen 2018): sin princa Williama in kambriške vojvodinje Kate.
Princ Harry suseški vojvoda (rojen 1984): sin Charlesa in princese Diane.
Archie Harrison Mountbatten-Windsor (rojen 2019): prvorojenec princa Harrya in Meghan Markle.
Lilibet Diana Mountbatten-Windsor (rojena 2021): hči princa Harrya in Meghan Markle
Princ Andrew, edinburški vojvoda (rojen 1960): tretji sin kraljice Elizabete II.
Yorška princesa Beatrice (rojena 1988): prvorojenka princa Andrewa yorške vojvodinje Sarah.
Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi (rojena 2021): hči princese Beatrice in Edoarda.

Britanska kraljeva družina je odprla spletno žalno knjigo, kjer lahko ljudje zapišejo sporočila ob smrti monarhinje. Na spletni stran je kot novi kralj že naveden Karel III., njegova soproga Camilla pa kot kraljica soproga. Pogrebna slovesnost za kraljico bo v Westminstrski opatiji čez deset ali enajst dni – datum bo potrdila Buckinghamska palača. Dan pogreba bodo verjetno razglasili za državni praznik. Kraljico bodo pokopali v Windsorju, kjer je pokopan tudi njen lani umrli soprog, princ Philip.