Prvi primer opičjih koz, ki so jih v zadnjih tednih zaznali že v več evropskih državah in v Severni Ameriki, so danes potrdili tudi v Italiji. Bolezen so odkrili pri moškem, ki se je vrnil s Kanarskih otokov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Nedavno je bilo odobreno cepivo

Moški je s simptomi opičjih koz obiskal bolnišnico v Rimu. Bolezen so nato s testiranji potrdili v rimski bolnišnici za nalezljive bolezni Spallanzani, še navaja Ansa.

Zdravstvene oblasti v Severni Ameriki in Evropi od začetka maja beležijo vse več primerov okužb z virusom opičjih koz, zaradi česar se pojavljajo strahovi, da bi se ta bolezen, ki je endemična v delih Afrike, lahko razširila drugod po svetu. Od začetka maja so potrjene primere okužbe zabeležili v Veliki Britaniji, ZDA, Španiji, na Portugalskem in nazadnje še v Kanadi.

Znani sta dve genetski različici virusa; ena se pojavlja v kotlini Konga, druga pa v Zahodni Afriki. V WHO so potrdili, da je bila pri okuženem posamezniku v Veliki Britaniji odkrita zahodnoafriška različica, ki je bistveno manj smrtonosna, a še vedno potencialno zelo nevarna.

Opičje koze se lahko prenašajo kapljično, če pride do vdiha večjih kapljičnih delcev, in prek stika s kožnimi ranami okuženega ali materialov, ki so bili v stiku z njegovo kožo. Kot še navaja WHO, inkubacijska doba traja od pet do 21 dni. Simptomi so lahko blagi ali resni, rane, ki nastanejo, pa so lahko tudi boleče.

Nedavno je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

STA