Nemška vlada bo skušala zajeziti nezakonite migracije s strožjim nadzorom na mejah.

Olaf Scholz je podal te izjave v intervjuju za nemško mrežo Redaktionsnetzwerk Deutschland, in sicer v času poljskega škandala s kupovanjem vizumov in poskusov znotraj EU-ja vzpostaviti enotno migracijsko politiko, pa tudi v času vse večjega nezadovoljstva nad migracijsko politiko v Nemčiji, poroča rtvslo.si.

“Število beguncev, ki skušajo priti v Nemčijo, je trenutno preveliko,” je povedal kancler. Dejal je tudi, da se več kot 70 odstotkov prišlekov ni vnaprej registriralo, “čeprav so bili skoraj vsi do tedaj v drugi državi EU-ja”.

Scholz si želi razviti “permanentni sistem za skupnosti” po vseh nemških zveznih deželah. Kot je dejal, se namerava na srečanju ministrskih predsednikov nemških zveznih dežel novembra pogovoriti glede “fleksibilne zgornje meje”, pri čemer bi vlada prilagodila financiranje posameznih dežel glede na število beguncev, ki jih sprejmejo.

Kancler je tudi dejal, da je Berlin pozval Varšavo, naj zagotovi, da se beguncem ne prodajajo vizumi, s katerimi nato prosto potujejo v Nemčijo. Kljub številnim sporom – včasih tudi zelo javnih – znotraj nemške vladajoče koalicije, je Scholz poudaril, da je njegova vlada “povsem enotna, ko gre za ustavitev nezakonitih migracij v EU”. “To lahko storimo samo skupaj in solidarnostno. Nemčija bo storila vse, kar je v naši moči, da pomagamo pri tem,” še poroča rtvslo.si.