Turisti so si večinoma prišli oddahniti od lockdowna, ob tem pa na dopustu obstali v novem lockdownu.

Hainan, vir: Twitter

V turističnem mestu Sanya na kitajskem otoku Hainan, ki velja za kitajske Havaje, je obstalo 80.000 turistov. Kitajske oblasti so namreč odredile zaprtje mesta z milijon prebivalci, potem ko so tam odkrili skoraj 500 primerov novega koronavirusa, poroča STA.

Za odhod v sedmih dneh pet negativnih testov

Odpovedani so bili vsi poleti v mesto in iz njega, ustavljena je bila prodaja železniških vozovnic. Prav tako so odpovedane vse prireditve, odprte so le lekarne in trgovine z najnujnejšimi živili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V mestu Sanya, ki privablja predvsem deskarje na vodi, je sicer ta čas vrhunec turistične sezone.

Turisti, ki želijo mesto zapustiti, morajo v sedmih dneh predložiti pet negativnih testov PCR na novi koronavirus, so sporočile oblasti. Mestne hotele so pozvale, naj turistom, ki so obstali v njih, ponudijo 50-odstotni popust za namestitev, dokler ne bodo odpravljene omejitve potovanj.

Večina iz Šanghaja, kjer so bili dva meseca v strogem lockdownu

Kitajska še vedno vztraja pri politiki ničelnega covida s hitrimi zaprtji mest in obsežnim testiranjem ter dolgimi karantenami. Meje države so od začetka pandemije bolj ali manj zaprte, zato turistov iz tujine praktično ni. Večina turistov je iz Šanghaja, kjer so aprila in maja že preživeli dva meseca lockdowna, za katerega je bil sprva predvideno, da bo trajal le 10 dni.

Številni mediji poročajo, da je med kitajsko javnostjo vse več nezadovoljstva zaradi vladne politike strogega nadzora okužb, ki jim onemogoča normalno življenje in krši človekove pravice, začenja pa povzročati tudi nemajhno gospodarsko škodo.