Teden dni po prireditvah bodo udeležence testirali, da bi ugotovili, ali je prišlo do novih okužb. Od ugotovitev bo med drugim odvisno, ali bodo dodatno zrahljali epidemiološke ukrepe in omogočili tudi prireditve z množičnejšo udeležbo, kot so na primer koncerti.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 2944 testih zabeležili 253 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Gre za najnižji dnevni porast okužb od ponedeljka, 15. marca, ko so jih potrdili 129. V minulih 24 urah je sicer umrlo še 34 covidnih bolnikov, od začetka epidemije pa več kot 7500.

Tudi današnji podatki o na novo okuženih kažejo, da se na Hrvaškem tretji val epidemije bolezni covid-19 umirja, je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi projekta Živeti zdravo izpostavil direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak.

Capak je tudi napovedal, da bodo do konca tedna organizirali dva nadzorovana množična dogodka z različnima skupinama ljudi, da bi ugotovili, ali se bodo okužbe širile. Na eni prireditvi nameravajo zbrati 80 prostovoljcev, na drugi 120. V prvi skupini bodo udeleženci, ki so se proti covidu-19 cepili dvakrat, v drugi pa tisti, ki so covid-19 preboleli. Na prireditvah ne bodo nosili obraznih mask niti spoštovali medsebojne razdalje.

Pričakovati je, da se bo število hospitaliziranih zmanjševalo

Teden dni po prireditvah bodo udeležence testirali, da bi ugotovili, ali je prišlo do novih okužb. Capak meni, da bosta pilotna projekta minila brez novih okužb. Od ugotovitev bo med drugim odvisno, ali bodo dodatno zrahljali epidemiološke ukrepe in omogočili tudi prireditve z množičnejšo udeležbo, kot so na primer koncerti.

Trenutno je na Hrvaškem 8251 aktivnih primerov okužbe, kar je približno 3000 manj kot prejšnji torek. Zaradi covida-19 je na bolnišničnem zdravljenju 2033 ljudi, med njimi jih 229 potrebuje medicinske ventilatorje. Hrvaški epidemiologi pričakujejo, da se bo v naslednjih dneh začelo zmanjševati tudi število covidnih bolnikov v bolnišnicah.

V državi so doslej našteli skupno 344.747 okužb z novim koronavirusom, 7503 covidni bolniki so umrli. Do nedelje zvečer so uporabili 1.131.607 odmerkov cepiv Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna in Johnson & Johnson. Cepili so 879.312 ljudi, od tega z dvema odmerkoma 252.295, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

STA