Kandidata sta prišla pred kamere drug za drugim in se nista rokovala ne na začetku in ne na koncu soočenja, ki je minilo bolj v znamenju medsebojnih žalitev kot pa resne politične razprave.

Zlasti zgodaj zvečer so bili Bidnovi odgovori nesmiselni. Potem, ko je izgubil tok misli, je en odgovor končal z besedami: "Končno smo premagali Medicare" – nenavaden sklic na vladni program zdravstvenega varstva za starejše. Nekdanja direktorica komunikacij, Kate Bedingfield je po soočenju za CNN povedala: "To za njega ni bila dobra razprava." Rekla je, da je bila njegova največja želja dokazati, da ima energijo in vzdržljivost, a tega ni storil. Približno na sredini soočenja je Bidnova kampanja novinarjem celo dejala, da se predsednik bori s prehladom – s čimer so poskušali razložiti njegov hripav glas.

Padlo je nekaj zamahov

Ko je razprava napredovala, je Biden kot boksar začel močno zamahovati proti svojemu nasprotniku, da bi spremenil tok pogovora. Nekaj ​​teh zamahov je padlo, kar je nekdanjega predsednika Donalda Trumpa izzvalo v jezen odziv. Dejstvo, da je bilo prvih nekaj tem, ki so jih sprožili moderatorji CNN-a, o vprašanjih gospodarstva in priseljevanja, ki so najbolj priljubljena pri volivcih – za kar ankete kažejo, da Američani bolj zaupajo Donaldu Trumpu – pa je težavo za predsednika le še poslabšalo. "Resnično ne vem, kaj je rekel na koncu tega stavka, in mislim, da tudi on ne," se je na primer pošalil Trump po drugem Bidnovem odgovoru.

Kot piše STA je Trump je skozi soočenje vztrajno poudarjal največje slabosti Bidna pri volivcih. Ponavljal je, da vojne v Ukrajini sploh ne bi bilo, če bi bil on predsednik, ker da si ruski predsednik Vladimir Putin ne bi upal izvesti invazije. Bidnu pa je pripisal tudi krivdo za napad palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. Večkrat je omenil katastrofalen umik ameriške vojske iz Afganistana in visoko inflacijo ter trdil, da je bilo ameriško gospodarstvo pod njegovo vladavino najboljše v zgodovini. Biden je precej manj učinkovito in na trenutke nerazumljivo našteval podatke o zgodovinsko dolgi rasti zaposlovanja, nižanju cen zdravil na recepte in skušal odgovornost za visoko inflacijo naprtiti Trumpu.

Volivce predvsem skrbi Bidnova starost. Več na tej povezavi.

Nekdanji predsednik Donald Trump je v veliki meri ponudil disciplinirano in spretno predstavo. Izognil se je prekinitvam in bojevitosti, ki so spodkopale njegovo prvo predvajanje razprave leta 2020, in razpravo obrnil nazaj k napadom na dosežke Bidna, kadar koli je to bilo mogoče. Večkrat je podal trditve, ki niso bile podprte z dejstvi, pa tudi odkrite neresnice, vendar ga Biden večinoma ni mogel spraviti v kot. Ko se je tema na primer obrnila na splav, je nekdanji predsednik vedno znova preusmeril pozornost na, kot je dejal, demokratični ekstremizem. Nepravilno je trdil, da demokrati podpirajo splave po rojstvu otrok. Splav je vprašanje, ki se je izkazalo za slabost Trumpa in republikancev na splošno. Dejstvo pa je, da tudi Bidnovi napadi na področju, kjer je bi lahko dosegel točke, niso obrodili sadov.

Joe Biden je končal močno

V nastopu kmalu po koncu razprave je podpredsednica Kamala Harris priznala, da je imel predsednik "počasen začetek", vendar je dejala, da je končal močno. Proti koncu je Biden na primer v eni nepozabni povedi opozoril na obsodbo Donalda Trumpa glede obtožb, ki so izhajale iz domnevne romantične zveze z zvezdnico filmov za odrasle Stormy Daniels, in dejal, da ima nekdanji predsednik "moralo ulične mačke".

Za september je predvidena še ena razprava, ki bo – če se bo zgodila – bolj sveža v glavah Američanov, ko se bodo novembra odpravili na volišča. Toda mnogi demokrati se po soočenju morda sprašujejo, ali bo druga priložnost za Trumpa še slabša za Bidna in, nekateri na tej točki morda razmišljajo o tem, kako bi v zadnjem trenutku dobili novega predsedniškega kandidata. Bidnova kampanja ima skoraj dva meseca časa, da umiri razmere.

"Edini, ki lahko odstrani Bidna iz predsedniške kampanje, je Biden sam. Vendar gre za ponosno osebo, ki verjame vase in misli, da je šlo le za eno slabo noč. Ta noč je potrdila vse skrbi okrog njegove kandidature," je pokomentiral nekdanji politični strateg Baracka Obame David Axelrod.