Joe Biden in Donald Trump se pripravljata na prvo televizijsko soočenje pred ameriškimi volitvami 2024. Biden se pripravlja v Camp Davidu s simulacijami razprav, kjer mu pomaga njegov nekdanji vodja kabineta Ron Klain. Trump se pripravlja na svojih posestvih s senatorji in svetovalci, s poudarkom na ključnih temah.

Soočenje, ki ga bo v četrtek gostil CNN, bo tretje, a prvo v sklopu volitev 2024, na katerem se bosta 81-letni demokrat in 78-letni republikanec pomerila v živo. 

Trump ima zaenkrat prednost

Ankete vztrajno kažejo izenačenost obeh kandidatov, pri čemer ima Trump celo majhno prednost pred Bidnom. Predstavniki Bidnove kampanje javno vztrajajo, da se bodo stanje v anketah spremenilo, potem ko se bodo Američani začeli zanimati za volitve. To se tradicionalno zgodi šele v času nacionalnih konvencij obeh strank. Republikanci bodo imeli svojo julija v Milwaukeeju, demokrati pa avgusta v Chicagu, kar kaže na velik pomen držav srednjega zahoda za pot kandidatov do 270 elektorskih glasov, potrebnih za zmago.

Biden ima velike težave s tem, kako volivci dojemajo med drugim gospodarstvo, kriminal in druga vprašanja v času njegovega vodenja ZDA. Dejanske številke dokazujejo upadanje kriminala, gospodarsko rast, nazadovanje inflacije in rast zaposlovanja ter plač, večina volivcev pa v anketah meni, da se razmere slabšajo.

Volivce skrbi starost obeh

Republikanci uživajo veliko prednost pri vprašanju nezakonitega priseljevanja v ZDA, demokrati pa glede vprašanja pravice do splava. Biden ima precejšnje težave z delom svoje volilne baze glede vojne v Gazi. Povrhu mediji veliko bolj izpostavljajo njegovih 81 let, kot pa jezikovne in druge spodrsljaje 78-letnega Trumpa.

Pri Bidenu se zaradi starosti pojavljajo predvsem vprašanja o njegovem fizičnem in mentalnem zdravju ter sposobnosti opravljanja predsedniških nalog v celotnem mandatu. Nekateri volivci zaradi teh pomislekov razmišljajo o podpori mlajšim kandidatom znotraj Demokratske stranke.

Tudi Trumpova starost vzbuja skrbi, čeprav je nekoliko mlajši od Bidena. Volivci se sprašujejo o njegovem zdravju, dolgotrajni energičnosti in mentalni pripravljenosti. Obstaja tudi splošno nezadovoljstvo z obema starejšima kandidatoma, saj mnogi volivci želijo mlajše voditelje, ki bi lahko prinesli svežo perspektivo in stabilnost v prihodnosti.

Ob tem se pojavljajo pomisleki, ali bi morali starost kandidatov na volitvah omejiti na npr. 80, 75, 70 ... let.