Hrvaška policija je danes v sodelovanju z uradom za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) pridržala več oseb zaradi suma zlorabe in pranja denarja ter oškodovanja podjetja Ina. Hrvaški časnik Jutarnji list razkriva, da naj bi Ino oškodovali za več kot sto milijonov kun, med osumljenimi pa je tudi eden od direktorjev podjetja.

Preiskovalci so po poročanju časnika, ki se sklicuje na zanesljive vire, pridržali direktorja oddelka Ine za naravni plin Damirja Škugora in njegovega očeta. Policija je privedla tudi lastnika podjetja OMS upravljanje, podjetnika Gorana Husića in Josipa Šurjaka, sicer tudi predsednika hrvaške odvetniške zbornice. Na območju Slavonije so po poročanju časnika Jutarnji list privedli predsednico uprave družbe Plinara istočne Slavonije Marijo Ratkić. Član nadzornega odbora te družbe je tudi Damir Škugor.

Sto milijonov kun nakazali na račun člana družine

Šurjak in Škugor sta se po pisanju časnika Večernji list domnevno dogovorila, da Ina proda plin podjetju OMS upravljanje po izjemno nizkih cenah. Podjetje, ki je v Šurjakovem solastništvu, je plin nato po večkratno višji ceni prodalo tuji družbi.

Ino naj bi v tej transakciji oškodovali za okoli sto milijonov kun, ta denar pa naložili na račun člana družine enega od osumljencev. Sto milijonov kun na računu je odkril urad za preprečevanja pranja denarja ter na to opozoril policijo in Uskok. Jutranji list piše, da škoda znaša celo več sto, ne samo več kot sto milijonov kun, poroča STA.