Španija danes, 30. julija 2022, poroča o drugi smrtni žrtvi opičjih koz, potem ko je ta bolezen prvo življenje v tej državi (in v Evropi) terjala včeraj. Prvi primer smrti se je zgodil v severovzhodni regiji Valencia. Okužba je vodila do encefalitisa oziroma vnetja možganov. Podrobnosti o drugi smrti za zdaj še niso znane. Več epidemioloških informacij bodo zbrali v posebni preiskavi.

Na stari celini je prav Španija tista država, ki jo je bolezen doslej najhuje prizadela; doslej so zabeležili 4.298 primerov.

Včeraj je o prvi smrtni žrtvi, okuženi z opičjimi kozami, poročala tudi Brazilija. Pred tem je bolezen terjala življenja le v Afriki, od koder virus izhaja in kjer so ga leta 1970 prvič zaznali. Brazilske oblasti so sicer navedle, da je imel preminuli pacient tudi druge resne zdravstvene težave.

WHO: V Evropi lahko pričakujemo nove smrtne žrtve

Evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes opozoril, da je mogoče na stari celini ob širjenju bolezni pričakovati nove smrtne žrtve. Predstavnica WHO Europe Catherine Smallwood je pozvala k hitri prekinitvi širjenja bolezni in zaustavitvi izbruha, poroča STA.

Zunaj Afrike so po navedbah WHO države od začetka maja doslej zabeležile več kot 18.000 primerov opičjih koz, večino v Evropi. Prejšnji teden je WHO izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

Obenem je dodala, da bolezen večinoma izgine brez potrebe po zdravljenju. A v določenih primerih lahko pripelje tudi do hujših zapletov in smrti: “Običajno pacienti bolnišnično oskrbo potrebujejo zaradi lajšanja bolečin, sekundarnih okužb in, v manjšem številu primerov, potrebe po naslavljanju življenjsko ogrožajočih zapletov, kot je encefalitis.”