Predsedniška kandidata ameriških demokratov in republikancev, Joe Biden in Donald Trump, se bosta danes v Atlanti pomerila na prvem od le dveh televizijskih soočenj pred novembrskimi predsedniškimi volitvami. Prvega bo organizirala ameriška televizija CNN, drugo soočenje pod okriljem televizije ABC je predvideno septembra.

Tokrat bodo pravila stroga

Nekdanji predsednik Trump je svojega konkurenta Bidna več mesecev izzival na soočenja, trenutni predsednik ZDA pa je vprašanja o tem zavračal s komentarjem, da bo to odvisno od tega, kako se bo Trump obnašal. Biden je nato sredi maja Trumpa preko videoposnetka tudi sam izzval na soočenje, med drugim zaradi vztrajnega zaostajanja v anketah čez zimo in pomlad.

Že pred predsedniškimi volitvami leta 2020 sta Biden in Trump imela dve soočenji, ki pa sta se sprevrgli v prepir, saj je Trump svojemu nasprotniku nenehno skakal v besedo in se ni oziral na vprašanja voditeljev.

Televizija CNN je zato tokrat postavila stroga pravila - v studiu ne bo občinstva, kandidatoma pa bodo izkjučili mikrofon, ko ne bosta na vrsti za odgovor, ali pa bosta prekoračila dovoljen čas.

Analitiki ugibajo, da se bo Trump v zadnjem trenutku umaknil

Trump se je uvodoma razveselil Bidnovega izziva, v zadnjih dneh pa se pritožuje nad pravili in voditelji ter skupaj s predstavniki svoje kampanje širi nepotrjene govorice, da bo Biden prišel na soočenje pod vplivom mamil.

Nekateri analitiki zato celo ugibajo, da se bo Trump v zadnjem trenutku umaknil. Ob tem določeni menijo tudi, da je Trumpova ekipa morda naredila strateško napako s poudarjanjem Bidnove starosti in domnevne senilnosti.

Volivce skrbi predvsem Bidnova in Trumpova starost. Več: Anketa: Ali bi morali uvesti starostno omejitev kandidatov na volitvah?

81-letni Biden se na soočenje že nekaj dni pripravlja v predsedniškem letovišču Camp David, 78-letni Trump pa trdi, da priprav ne potrebuje. Potrebuje pa sredinske oziroma zmerne volivce, ki jih doslej ni prepričal. V Bidnovem štabu upajo, da bo Trump ponovil svojo predstavo izpred štirih let, za vsak primer pa naj bi se pripravljal tudi na zmernega, umirjenega in razumnega nasprotnika.