Dnevni migranti, ki hodijo na delo v Avstrijo, bodo morali ob prehodu meje od srede dalje predložiti negativen izvid testa na koronavirus, ki ni starejši od sedem dni. Čeprav so sprva napovedovali, da bodo veljali tudi slovenski hitri testi, pa očitno temu ne bo tako. Se zaradi poostrenega nadzora na mejnih prehodih obeta dolgo čakanje in večkilometrske kolone?

Od prihodnje srede, 10. februarja, bo negativen izvid testa na novi koronavirus ob vstopu v Avstrijo obvezen tudi za dnevne migrante. Enkrat na teden se bodo morali registrirati in ob tem predložiti negativen izvid testa, določa v sredo objavljeni odlok avstrijske vlade, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dnevni migranti, ki hodijo na delo v Avstrijo, se bodo morali enkrat tedensko registrirati, kar je mogoče na tej povezavi.  Ob tem bodo morali predložiti negativen izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni, piše v odloku, ki ga je v sredo objavilo avstrijsko ministrstvo za socialne zadeve, informacije pa so na voljo tudi na spletni strani Sindikata delvcev migrantov Slovenije. Kot poročajo, bodo priznali le teste, ki jih bo opravilo usposobljeno osebje, tako da testi, ki jih človek opravi sam, ne bodo veljali. Registracija bo možna od nedelje, 7. februarja, obvezna pa bo od srede, 10. februarja. Originalen odlok je objavljen na tej povezavi. 

Dokument o opravljenem testiranju mora vsebovati:

– Ime in priimek testiranega,
– rojstni datum,
– datum testiranja,
– podpis osebe, ki je test opravila,
– žig institucije, kjer je bil test narejen

Nenehno nove informacije o tem, kateri testi bodo sploh veljali

Kot so sprva sporočili iz SDMS, naj bi bil veljaven tudi opravljen test v Sloveniji. Sindikat je sicer v torek o avstrijskem odloku obvestil tudi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, kjer so tedaj že sprožili postopke za vzpostavitev točk za testiranje in o tem tudi obvestili svoje člane ter drugo javnost. A naposled je prišlo do informacije, da slovenski hitri testi vendarle ne bodo zadoščali. Informacije se tako spreminjajo praktično iz ure v uro, kar pri delavcih migrantih povzroča veliko zmedo in slabo voljo.

“Ministrstvo za zdravje je izdalo navodilo, da se za testiranje za prehod meje, v Sloveniji brezplačno testiranje ne bo izvajalo. Pozivam vse čezmejne delavce, da urgirajo pri svojih delodajalcih in sindikatih, da čimprej vzpostavijo neko testiranje, ki bo za delavce veljavno in brezplačno, drugače bodo problemi s prihajanjem na delovno mesto. Slovenski hitri testi niso veljavni, zato si testiranje, vsaj to prvo, organizirajte v Avstriji. Navodila in situacija se nenehno spreminjajo, zato ažurno spremljajte našo spletno stran www.sdms.eu,” je včeraj sporočil Mario Fekonja, predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije.

Pozivam vse čezmejne delavce, da urgirajo pri svojih delodajalcih in sindikatih, da čimprej vzpostavijo neko testiranje, ki bo za delavce veljavno in brezplačno, drugače bodo problemi s prihajanjem na delovno mesto. Slovenski hitri testi niso veljavni, zato si testiranje, vsaj to prvo, organizirajte v Avstriji.

Pred tem so sicer prejeli prejeli informacijo o brezplačnem testiranju na lokaciji Zdravstvene postaje Sladki vrh, kjer je možno brezplačno testiranje po predhodnem naročilu, a kot so naknadno sporočili, bo testiranje odpadlo, saj bo za vstop v Avstrijo potreben avstrijski test.

Trenutno prehajanje meje še mogoče zgolj s potrdilom delodajalca

Kaj to pomeno za tisoče slovenskih delavcev, ki se vsakodnevno vozijo na delo čez mejo? Zaradi različnih informacij in razlag je bilo v teh dneh veliko zmede. Odprta so še vprašanja, kdo bo testiranje izvajal in posledično plačeval, ali bo to veljalo za vse delavce migrante ali samo za določene skupine (učitelje, predavatelje, zaposlene v javnem prometu,…) in ali bo potrebno vsakodnevno registriranje v njihov sistem za prestop meje. Informacije se sproti dopolnjujejo, zato je skorajda nemogoče karkoli napovedovati. Najnovejše zadeve so objavljene na spletni strani SDMS.

Zaradi različnih informacij in razlag je bilo v teh dneh veliko zmede. Odprta so še vprašanja, kdo bo testiranje izvajal in posledično plačeval, ali bo to veljalo za vse delavce migrante ali samo za določene skupine. 

Za prehajanje meje z Republiko Avstrijo, delavci migranti zaenkrat še spadajo med izjeme, ki lahko mejo prehajajo brez negativnega testa, zgolj s potrdilom delodajalca, da so pri njih zaposleni,a kot rečeno, zgolj do srede.

Na mejnih prehodih v pričakovanju večkilometrskih zastojev

“Večjih težav pri prehajanju meje zaenkrat ne opažamo. Več vprašanj se pojavlja pri prehajanju meje za samozaposlene, ki odhajajo v Avstrijo samo na izvedbo naročenega dela. Za njih je veljaven potni nalog in naročilnica. Ponovna zaostritev na meji z Avstrijo, je bila nekako pričakovana, glede na to, da sta v Avstriji prisotna dva nova seva virusa, ki se širita hitreje,” je za naš medij pojasnil Mario Fekonja, predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije.

Sindikat je sicer mnenja, da naj za ažurno testiranje poskrbijo Avstrijci saj gre za njihov gospodarski interes. “V kolikor bodo delavci migranti za testiranje morali poskrbeti sami, pa se sprašujem ali je slovenski zdravstveni sistem sposoben v enem dnevu (govorimo o petku, ker se HAGT testiranja skozi vikend ne izvajajo), testirati cca 35.000 oseb, koliko jih po naši oceni dnevno prehaja mejo. Ukrepi bodo na delavce migrante in samo prehajanje meje, vsekakor vplivali. Na mejnih prehodih, se bodo pojavljale ekstremno dolge vrste že pri sami kontroli testa,” še izpostavlja Fekonja.

Sindikat je sicer mnenja, da naj za ažurno testiranje poskrbijo Avstrijci saj gre za njihov gospodarski interes.

Govorili smo tudi z nekaj Slovenci, ki vsakodevno odhajajo na delo v Avstrijo. Mnogi med njimi so zaposleni v zdravstveni panogi, v domovih za starejše občane in bolnišnice, kjer so testirani vsak teden, zato ne pričakujejo posebnosti. V določenih logističnih podjetjih so delavci obenem že dobili obvestila, da bo organizacijo in stroške testiranja krilo podjetje, večina pa jih na informacije še čaka in upa, da bodo lahko testiranje brezplačno opravili tudi v Sloveniji.

V Avstriji vse bolj zaskrbljeni zaradi novih sevov

V Avstriji so vse bolj zaskrbljeni zaradi širjenja novih različic koronavirusa na Tirolskem. Virologinja Dorothee von Laer, ki je ena glavnih svetovalk vlade na Dunaju, je predlagala, da se deželo za en mesec izolira. Opozorila je, da se lahko zgodi “drugi Ischgl”. Zdravstveno ministrstvo pa razmišlja o uvedbi prepovedi gibanja v tej deželi, so poročali avstrijski mediji.

Von Laerjeva je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zelo kritična do tirolskih deželnih oblasti, ker da so zamudili precej časa pri ukrepanju. Tirolska je namreč po njenih besedah postala evropsko žarišče južnoafriške različice novega koronavirusa. Ta ni le bolj nalezljiva, ampak naj bi povzročala tudi ponovne okužbe in tudi dosedanja cepiva naj bi bila manj učinkovita proti njej.

A to še ni vse – von Laerjeva je v sredo opozorila, da sta se na Tirolskem, kot kaže, razvili še dve ali tri nove različice južnoafriške različice. Katere značilnosti imajo te, zaenkrat še ugotavljajo, je pojasnila.

Kako je s poukom v Avstriji?

Avstrijski minister za šolstvo Heinz Fassmann pa je v sredo pojasnil podrobnosti glede pouka po 14. februarju, ko se bodo avstrijski otroci vrnili v šolske klopi. Kot je dejal na novinarski konferenci, bodo nova pravila veljala najmanj do velike noči.

V ljudskih šolah, kar ustreza nižjim razredom devetletke, razredov ne bodo delili. Učenci bodo tako vsak dan hodili k pouku v šole. V višjih razredih bo pouk potekal izmensko. Dvakrat tedensko bodo učence testirali na novi koronavirus. Testiranje bo obvezen pogoj za udeležbo pri pouku. Starejši učenci bodo morali nositi maske FFP2.

Po zimskih počitnicah, ki se bodo v večini dežel končale 14. februarja, se bodo otroci vrnili v šole. Dvakrat tedensko bodo učence testirali na novi koronavirus. Testiranje bo obvezen pogoj za udeležbo pri pouku. Starejši učenci bodo morali nositi maske FFP2.

V ljudskih šolah bodo testiranja potekala ob ponedeljkih in sredah pod nadzorom učiteljev. Učenci bodo morali v skupnih prostorih nositi zaščitne maske, lahko pa jih bodo sneli, ko bodo na svojem mestu v razredu.

V nižjih razredih srednjih šol bo pouk potekal izmensko v dveh enako velikih skupinah učencev – ena bo v šoli ob ponedeljkih in torkih, druga ob sredah in četrtkih. Tudi v teh šolah bo testiranje ob ponedeljkih in sredah. Ob petkih bosta obe skupini imeli pouk na daljavo. V višjih razredih srednjih šol bo veljal podoben sistem, le da ne bo testiranja. Namesto tega bodo morali dijaki ves čas nositi zaščitne maske FFP2.

Učitelji se bodo morali testirati enkrat tedensko, je pa Fassmann dejal, da razmišljajo o dveh testiranjih na teden tudi zanje, poroča APA.

V ponedeljek rahljanje ukrepov: Odpiranje trgovin, gostilne ostajajo zaprte

V Avstriji se bodo lahko trgovine znova odprle v ponedeljek, 8. februarja. V njih bo moralo biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne bodo zaščitne maske tipa FFP2. Enaka pravila so predvidena za galerije, muzeje in živalske vrtove, je sporočila avstrijska vlada po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. V trgovinah z živili bo še naprej veljalo pravilo 10 kvadratnih metrov na stranko.

V Avstriji se bodo lahko trgovine znova odprle v ponedeljek, 8. februarja. V njih bo moralo biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne bodo zaščitne maske tipa FFP2.

Svoja vrata bodo lahko znova odprli tudi ponudniki storitev, kjer prihaja do bližnjih stikov s strankami. Vendar pa bodo morale te predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur. To ne velja za ljudi, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid. Gostinski obrati in turistične dejavnosti medtem ostajajo zaprti. Čez dva tedna naj bi oblasti odločile, ali se bodo lahko odprli marca.

V veljavi ostaja tudi nočna omejitev gibanja med 20. uro zvečer in 6. uro zjutraj. Od prihodnjega ponedeljka se bo lahko znova družilo po več oseb iz dveh različnih gospodinjstev. Trenutno se lahko več oseb iz enega gospodinjstva sreča samo z eno osebo iz drugega.