Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je danes, 12. marca 2022, sporočila, da so ruske čete včeraj streljale na skupino evakuiranih žensk in otrok, ki je zapuščala vas Peremoga, 36 kilometrov severovzhodno od Kijeva. Od te vasi se ruski tanki pomikajo proti ukrajinskemu glavnemu mestu. V streljanju je umrlo 7 ljudi, med njimi otrok. Število ranjenih ni znano, poroča STA.

Ukrajinska stran je ob tem še sporočila, da so ruske enote prisilile skupino evakuiranih, da se je po napadu vrnila v vas.

“Med poskusom evakuacije iz vasi Peremoga (…) po dogovorjenem zelenem koridorju so okupatorji streljali na kolono civilistov, ki so jo sestavljali izključno ženske in otroci. Rezultat tega okrutnega dejanja je bilo sedem mrtvih. Eden med njimi je otrok,” je na Facebooku objavila ukrajinska vojaška obveščevalna služba.

Takšna pa je ruska plat zgodbe

Ruska stran pa je danes, 17. dan invazije na Ukrajino, ki jo sama označuje kot posebno vojaško operacijo, poročala o poslabšanju humanitarnih razmer v Ukrajini. “Žal se humanitarne razmere v Ukrajini še naprej hitro slabšajo, v nekaterih mestih so dosegle katastrofalne razsežnosti,” je dejal vodja ruskega centra za nadzor nacionalne obrambe Mihail Mizincev. Ukrajinske “nacionaliste” je tudi obtožil, da postavljajo mine v stanovanjskih območjih in uničujejo ključno infrastrukturo, vključno s cestami in mostovi, zaradi česar civilisti nimajo elektrike ter so brez vode, hrane in zdravil.

Mizincev je razmere v pristaniškem mestu Mariupolj na jugovzhodu Ukrajine opisal kot posebej hude. Ukrajinske “nacionaliste” je obtožil, da v obleganem mestu zadržujejo na stotine tisoč ljudi. “Na stotine tisoč ljudi, vključno s tujci, na silo zadržujejo nacionalisti,” je dejal.

“Sedaj so se začeli pogovarjati”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes za tuje novinarje v Kijevu ocenil, da je zaradi trdovratnega vojaškega odpora Ukrajine zaznati prve spremembe v drži Rusije. Dodal je, da je Moskva prvič v več kot dveh letih pripravljena na dialog, poroča STA.

“Sedaj so se začeli pogovarjati in ne samo postavljati ultimatov,” je dejal ukrajinski predsednik. Hkrati je tudi menil, da je vpetost zahodnih ukrajinskih partnerjev nezadovoljiva. V luči varnostnih zagotovil za svojo državo je še dejal, da Ukrajina Rusiji po “tako krvavi vojni ne more zaupati”.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek ocenil, da je zaznati prve pozitivne premike na pogovorih med obema stranema. Ti naj bi potekali vsakodnevno. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je za ruske medije dejal, da pogovori sedaj potekajo virtualno, kar je ukrajinska stran potrdila.