Obolelim od covida-19 z blagimi simptomi na Hrvaškem ne bo treba v sedemdnevno samoizolacijo, ampak se bodo ob uporabi maske FFP2 lahko svobodno gibali, je po poročanju časnika Jutarnji list najnovejši predlog hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Končne odločitve sicer še niso sprejeli.

“Razmišljamo o tem, vendar še nismo sprejeli odločitve. Visok delež pozitivnih testov nam govori, da veliko število okuženih hodi naokrog. Mnogi se testirajo doma s hitrim testom, in če imajo blage simptome, gredo ven. Če bi jim rekli, da jim ni več treba v samoizolacijo, ampak se z uporabo maske FFP2 lahko svobodno gibljejo, upamo, da bi mnogi to spoštovali,” je predlog za Jutarnji list komentiral epidemiolog HZJZ Bernard Kaić.

Imunolog Zlatko Trobonjača se z njim ne strinja. Pojasnil je, da se mu zdi vprašljivo, če bodo okuženi posamezniki res nosili maske, in ob tem opozoril, da se je proti covidu-19 cepilo premalo ljudi.

Cepi se le še malo ljudi

Na Hrvaškem so se ljudje skoraj prenehali cepiti proti covidu-19, je ta teden za hrvaško televizijo N1 dejala tudi vodja epidemiološke službe na izobraževalnem zavodu za javno zdravstvo Diana Nonković.

Z enim odmerkom se je cepilo 57,2 odstotka celotnega hrvaškega prebivalstva, z dvema odmerkoma pa 55,5 odstotka. Poživitveni oziroma tretji odmerek cepiva je prejelo 22 odstotkov ljudi, drugi poživitveni odmerek pa 2651 oseb.

S torka na sredo so na Hrvaškem zabeležili 771 novih primerov okužb z novim koronavirusom, število aktivnih primerov pa je v sredo znašalo 6427. Do srede je za posledicami covida-19 v državi skupno umrlo 16.528 ljudi.

STA