Ameriški predsednik Joe Biden je včeraj, 11. marca 2022, napovedal nove sankcije proti Rusiji. Med njimi so prepoved uvoza ruskega alkohola, morske hrane in diamantov. Vse daljši je tudi seznam sankcioniranih ruskih oligarhov, poroča STA.

Sankcije proti Rusiji morajo izvajati tudi ameriški državljani in podjetja, ki upravljajo z digitalnim premoženjem. Sankcije veljajo tudi za transakcije, izvedene v kriptovalutah.

Države skupine G7 so napovedale še, da bodo Rusiji odvzele status države z največjimi ugodnostmi na svojih trgih. Nove sankcije naj bi doletele tudi rusko elito, med drugim tudi z omejitvijo dostopa do luksuznega blaga. Tem sankcijam se bo pridružila tudi Evropska unija.

Ameriški predsednik Joe Biden

Kaj bi pomenil spopad Nata in Rusije?

Obenem je Biden po poročanji STA včeraj odločno zagotovil, da se Združene države Amerike ne bodo neposredno vmešale v vojno v Ukrajini. Po njegovih besedah bi namreč direktna konfrontacija med zvezo Nato in Rusijo pomenila “tretjo svetovno vojno”.

“Želim biti povsem jasen. Branili bomo vsak centimeter Natovega ozemlja z vso močjo enotnega in odločnega Nata. A ne bomo se borili v vojni proti Rusiji v Ukrajini. Neposredno soočenje med Natom in Rusijo je tretja svetovna vojna. In nekaj, kar moramo poskušati preprečiti,” je Joe Biden zapisal na Twitterju.