V okviru Festivala Lent se danes v Mariboru začenja 30. mednarodni folklorni festival Folkart. S folkloristi iz Argentine, Črne Gore, Kenije, Peruja, Rusije, Srbije in Slovenije bodo obeležili okroglo obletnico prireditve,

Folkart so na pobudo študentske folklorne skupine AFS Študent v Mariboru začeli prirejati leta 1989, kasneje pa so folklornim nastopom postopno dodajali še druge vsebine ter tako razvili Festival Lent. “Folkart je s svojo aktivacijo dotlej opuščenega Dravskega nabrežja začel zgodbo o kulturi kot motorju za oživljanje mesta, ki jo že 26 let nadaljuje in tudi letos več kot uspešno piše Festival Lent,” izpostavljajo v Narodnem domu Maribor.

Folkart je prvi festival na svetu, ki je dobil pokroviteljstvo Unesca na konvenciji o nesnovni kulturni dediščini, njegov cilj pa je pripeljati v Maribor največje bisere ljudskega izročila z vsega sveta. Na idejo zanj so v AFS Študent prišli ob 25. obletnici njihovega delovanja. Po besedah producentke Folkarta Alenke Klemenčič so želeli ustvariti festival, ki bo enak, če ne boljši od vseh tistih, na katerih so plesali po svetu. “In jim je uspelo. Prva leta je ambiciozno zastavljen projekt še iskal svoj prostor pod mariborskim soncem, vendar že čisto osvojil srca Mariborčanov. Kot uspešnega ga je že takoj ‘vzela pod perutnico’ svetovna nevladna organizacija CIOFF in Folkart je še danes edini slovenski festival, ki je uradno prepoznan s strani te organizacije,” je povedala.

Letos jubilejnih 30. let

Letošnji Folkart bo po nekaj letih premora ponovno potekal na velikem, plavajočem odru na Dravi. Tam bo danes ob 21. uri uradno odprtje festivala, slavnostni zaključek z ognjemetom kot tradicionalnim darilom za nastopajoče in Mariborčane pa bo v soboto zvečer. “Izbrati skupine za jubilejno leto je bil poseben izziv,” je povedala Klemenčičeva. “Ponovno bomo doživeli raznolikost, tako značilno za prebivalce našega planeta.” Letos se bodo predstavili temperamentni Argentinci, Kenijci z bogatim ljudskim izročilom, očarljivo ležerni Črnogorci, Srbi, skrivnostni Perujci, nomadska skupina iz južne Sibirije ter seveda Slovenci.

Jubilejni 30. Folkar se bo pričel danes, 26. junija, ob 20. uri, ko se bodo po Lent promenadi sprehodili do Glavnega odra na Dravi ter se predstavili v svojih pisanih barvah in odličnih ritmih. Nato pa že ob 21. uri sledi svečana otvoritev festivala na Glavnem odru!

Kaj pa se danes še dogaja na Festivalu Lent?

Na odru Triglav v Mestnem parku bo zapela Maja Keuc – Amaya s Tribute to Soul, kot poklon najimenitnejšim soul izvajalcem zadnjih 60 let. Repertoar zajema tudi nekaj skladb zasedbe Papir in nekaj njenih lastnih, preoblečenih v žametno temo večera. Na Jurčkov oder prihajajo OPEN, gre za projekt, ki ga sestavljajo: Open Mark, Open Angels, Open Muse in Open Band ter avtor glasbe in besedil Pen Mark.  Neuničljiva energija 80ih z izkušnjo novega tisočletja.!

Na Večerovem odru se bo danes predstavil karizmatični Uncle Frank, ki je že kot bobnar benda Fun Lovin’ Criminals naštel kar nekaj uspešnic na svetovnih glasbenih lestvicah. V Maribor prihaja v lastni zasedbi, pripravljen na nor večer. Zamuditi pa ne gre še Richard Bona Group ali afriškega Stinga, ki bo obiskovalce zabaval na Minoritih.  Gre za enega redkih glasbenikov afriškega kontinenta, ki je svoj mednarodni sloves spričo številnih potovanj zgradil s sposobnostjo preseganja kulturnih razlik. Njegova glasba je zlitje številnih vplivov: jazza, popa, bossa-nove, afro-beata in funka v lasten izraz. ”Svet je velik in raznolik ter odraz prepleta številnih tradicij. Brez tega bi svet,” pravi Bona, ”preprosto prenehal biti ‘svet’.” Celoten današnji program preverite tukaj.