Slovenija s svojo edinstveno lego in naravnimi danostmi ponuja možnost za bivanje v številnih odročnih kotičkih, ki pa kljub miru, ki ga nudijo, s seboj prinašajo precej pereč problem. Velika večina gospodinjstev, ki živi v slovenskih krajih z manj kot 2000 prebivalci, namreč nima možnosti priključitve na javno kanalizacijsko omrežje, zato morajo za hišne odplake poskrbeti sami.

Hkrati je v Sloveniji v veljavi tudi poseben predpis, ki vsem gospodinjstvom – če jim je to omogočeno, seveda – zapoveduje priključitev na centralno čistilno napravo. Toda številna gospodinjstva nimajo dostopa niti do tega, zato je nujno poiskati ustrezno in učinkovito alternativo.

Gospodinjstva, ki se tako ne morejo priključiti niti na javno kanalizacijsko omrežje, niti na centralno čistilno napravo, lahko komunalne odplake očistijo v lastni čistilni napravi, ki ima ustrezno kapaciteto. Marsikatero gospodinjstvo, ki se s tem sreča, žal ne ve, kam se za pridobitev tovrstne naprave obrniti oziroma na kaj vse je potrebno biti pozoren pri nakupu.

Foto: Prosigma plus

Foto: Prosigma plus

Lastna čistilna naprava? Na kaj moramo biti pozorni?

Za nekaj ključnih informacij o lastnih čistilnih napravah smo se na Maribor24.si obrnili na strokovnjake v podjetju Prosigma plus d.o.o., ki med drugim ponuja tudi kakovostne čistilne naprave, ki jih vse od leta 1923 proizvaja podjetje Premier Tech Aqua.

»Naše čistilne naprave so kompaktne, rezervoarji so proizvedeni v enem kosu z rotomoulding procesom (brez lepljenja). Čistilna tehnika je integrirana v jašku, v vodi ni rotirajočih in električnih komponent,« pojasnjujejo in pripomnijo, da je podjetje PREMIER TECH AQUA vodilni proizvajalec malih čistilnih naprav in sistemov za rabo deževnice:

»Celovito podpira specializirane partnerje v tej industriji z inovativnimi, zmogljivimi in trajnostnimi rešitvami. Podjetje se ukvarja s celotnim ciklom nastanka izdelkov: načrtovanje, izdelava in prodaja izdelkov, proizvedenih z naprednimi tehnološkimi procesi. Svoje znanje o lastnih tehnologijah in procesih deli s partnerji po vsem svetu.«

Kot povedo v podjetju Prosigma plus d.o.o., so čistilne naprave eden od izjemno pomembnih korakov varovanja okolja: »Ko smo na prelomu stoletja pričeli s programom malih čistilnih naprav je bila naša edina naloga, da prepričamo ljudi o pomembnosti čiščenja odpadnih voda. Naša država v tistem času še ni imela harmoniziranih standardov z EU na tem področju, zato nas večina strokovne in širše javnosti ni razumela.«

V procesu iskanja vrhunske čistilne naprave za svoj dom, vikend ali turistično namestitev? Obrnite se na podjetju Prosigma plus!

»V nekaj letih so se je pojavila konkurenčna podjetja, ki so ciljala na poceni naprave. Večina njih je delovala le nekaj let. Okoli l. 2010 pa se je možnost trženja izboljšala, saj smo počasi začeli z zakonodajo o varovanju okolja. Oblikovalo se je okoli 60 podjetij, ki so nekatera ponujala ustrezne naprave, večina pa žal ne. Tako se je v Slovenji vgrajevalo naprave, ki niso v skladu z veljavnimi standardi,« razlagajo in še posebej poudarijo: »Priporočamo, da ne preverite samo certifikata (to imajo vse naprave), prevrite tudi podjetje, ki vam napravo proizvede in proda.«

Zaupajte strokovnjakom

Če vam je težava nezmožnosti priključitve tako na javno kanalizacijsko omrežje kot na centralno čistilno napravo znana in ste tudi sami v procesu iskanja kakovostne, učinkovite lastne čistilne naprave za svoj dom, vikend, turistično namestitev ali kaj drugega, se lahko za svetovanje in nakup vrhunske čistilne naprave obrnete na podjetje Prosigma plus, kjer ob kakovostni čistilni napravi dobite še:

  • brezplačno strokovno svetovanje pri izbiri najprimernejše tehnologije za vaš primer;
  • pomoč pri pridobitvi morebitnih subvencij;
  • strokovno montažo in zagon čistilne naprave;
  • možnost strokovnega pogodbenega vzdrževanja.

Izpostavljeno v sivem okvirčku: Ob tem ne pozabite, da se lahko pri investiciji obrnete tudi na EKO SKLAD. Investitor ima namreč možnost pridobiti kredit na EKO SKLADU in subvencijo v svoji občini stalnega prebivališča, če je občina objavila razpis. Obe možnosti vam pomagajo preveriti in realizirati tudi v podjetju Prosigma plus.

Na podjetje Prosigma plus se lahko obrnete tudi, če razmišljate o investicijah kot so sistemi za rabo deževnice, lastne sončne elektrarne, rešitve za skladiščenje nevarnih snovi in drugih surovin, trezorje, omare in podobno za varno shranjevanje različnih medijev.

Prosigma plus namreč odlikujejo izbran prodajni program, sodelovanje z najboljšimi proizvajalci, sledenje sodobnim znanjem, inovacijam in izzivom svetovnega trga, več kot 20 let izjemnih referenc