Dogodki

Kultura

Dragiša Modrinjak: Maribor v 60-tih

Dragiša Modrinjak: Maribor v 60-tih

Odprtje fotografske razstave v torek, 28. 5. 2024, ob 19. uri v Fotogaleriji Stolp, Židovski trg Maribor

Avtorja in njegovo delo bo predstavila kustosinja Maja Modrinjak.

Razstava bo na ogled do 13. julija 2024.

Fotogalerija STOLP je odprta:
torek–petek: od 15. do 18. ure
sobota: od 10. do 12. ure.

Proti vršacem novinarskega hribovja je plezal, ko sem sam šele obuval čevlje za korake zaresnih preizkušenj pri Večeru, naključje pa naju je za kratek čas postavilo tesno drug ob drugega in na delovno prežo iskanja odtisov življenja proti koncu šestdesetih let. Bilo mi je 24, njemu 32 let. – Prek zapiskov se spominjam datuma na hrbtu fotografije z naslovom Popotni intervju: 6. november 1968, neobičajno topel jesenski dan, v objektivu pa novinar, ležerno okravaten ob srečanju z romsko družino, z materjo in z najmlajšim na upognjenem hrbtu pa s še tremi ob krilu pod mogočno krošnjo; in tudi s svetlobo, ki jih nagovarja na koncu poti tega zanje dolgega dne. – Tisto sončno sredo  sva z Dragišo obiskala direktorja Metalne, Slavka Belino, občudovala (in poslikala) velik žerjav za bogate azijske kupce, pri Zdravku Prazniku, direktorju Projekta, so proti objektivu lezle skice bodočega mesta… A je preživel le bežen utrinek s ceste v predmestnem zakotju – z univerzalno govorico mojstra fotografije.

 

Na enak način se v nas zarisujejo tudi druge sorodne silhuete minulega: z gručo ženic, ki so se postavile pred avtobus in Kužno znamenje težkega spomina; tu seveda niso kot popotnice, sem so prišle na tržni dan z jerbasi in s pečatom trdega življa na zemlji. – In je pred nami posnetek  z ljudmi pod Glavnim mostom, stisnjenimi v negotovi kot jutrišnjega dne… – Vendar je avtorica pričujoče razstave, Dragiševa hči Maja poiskala pot k ravnovesju: s čutečim fotografskim pogledom očeta nam ponuja pečat nečesa povsem nasprotnega – z radostjo mladeži na kupu snega in z božjo hvaležnostjo ob mestni stolnici na primer… – Pričujoči izbor nas pravzaprav ves čas zapeljuje z na videz stranskimi postajami nekdanjega vsakdana: ustavlja ga in mu meri utrip, nas pa pušča v začudenju in nas opozarja, kako daleč smo vselej od velikih, usodnih zadev, od razumljivih razlag in tudi od življenjskega bistva in konca vsega.

 

Dragiša Modrinjak je bil pronicljiv kronist časa, ki ga je živel: v sebi je nosil vrsto močnih klicajev – o življenju pa o naukih in sreči z nesrečo, z veselji in tudi z žalostjo, z vsem, kar nas spremlja od zibeli pa sem in naprej …

 

Franček Jauk

 

Več informacij: