To je prvič, da je transnacionalno sodišče za človekove pravice neposredno priznalo pravico do varstva podnebja.

Skupina švicarskih starejših aktivistk za podnebno pravičnost, KlimaSeniorinnen Schweiz, je tožila svojo vlado zaradi nezadostnih ukrepov za boj proti podnebnim spremembam.

Sodišče je ugotovilo, da kršitev 8. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki varuje pravico do zasebnega in družinskega življenja, saj so pogostejši in hujši vročinski valovi zaradi podnebnih sprememb resna grožnja zdravju in ugodju starejših žensk.

Sodba postavlja precedens za vseh 46 držav Sveta Evrope in pomeni, da lahko prebivalci teh držav zahtevajo od svojih vlad, da okrepijo ukrepe za podnebno zaščito na podlagi načel, ki jih je določilo ESČP.

Odločitev je prav tako velik uspeh za podnebne aktiviste po vsem svetu, ki se borijo za priznanje podnebnih sprememb kot krize človekovih pravic. Sodba bo verjetno spodbudila še več pravnih izzivov vladam, ki ne ukrepajo zadostno proti podnebnim spremembam.

Kaj pomeni ta sodba za vas?

Ta sodba pomeni, da imate kot prebivalec Evrope pravico do zdravega okolja in da lahko od svoje vlade zahtevate ukrepanje proti podnebnim spremembam. Če menite, da vaša vlada ne dela dovolj, lahko torej ukrepate.

[[image_1_ge_600]]