Kaj je prijaznejše do okolja in vaše denarnice? Ročno pomivanje posode ali pomivanje posode v pomivalnem stroju? V podjetju Energija plus so pripravili zanimivo primerjavo!

Katera metoda pomivanja posode je boljša za okolje, pri kateri je posoda bolj čista, nad katero metodo je bolj navdušena vaša denarnica? Na vsa ta in številna druga vprašanja z zanimivo primerjavo odgovarjajo v podjetju Energija plus.

Čistoča: pomivalni stroj ali ročno pomivanje posode?

Recimo, da je nekdo v vaši družini zbolel. Ali bi bilo bolje, da bi posodo zdrgnili ročno ali dali v pomivalni stroj, da bi se prepričali, da bakterij in bacilov ni več?

Če bi za ročno pomivanje posode uporabljali vodo iste temperature kot je v pomivalnem stroju, bi si opekli roke. Pomivalni stroj za pomivanje posode namreč uporablja veliko bolj vročo vodo. Ta vroča voda uniči večino bakterij, ki so se razvile na vaši umazani posodi.

PREBERITE ŠE: Največjo morsko vetrno elektrarno na svetu bodo dopolnila ptičja gnezda

Vendar tudi pomivalni stroji niso popolnoma brez bakterij. Znanstvene študije so pokazale, da imajo vsi pomivalno stroji v sebi bakterije. Največ teh je v bližini gumijastega tesnila okoli vrat in ogrodja pomivalnega stroja. Razlika je v tem, da v skoraj v vseh primerih te bakterije niso niti najmanj škodljive za človeka. Pri ročnem pomivanju posode je prisotnih veliko več bakterij in to predvsem zato, ker živijo in se razmnožujejo na krpi, gobi ali brisači, ki jo uporabljate.

RAZSODBA

Pomivanje posode v pomivalnem stroju zagotavlja veliko bolj čisto posodo kot ročno pomivanje. Tudi tista posoda, ki iz pomivalnega stroja ne pride popolnoma čista, ima na sebi manj bakterij kot večina ročno pomite posode.

Okolje: pomivalni stroj ali ročno pomivanje posode?

Pomivalni stroji potrebujejo energijo in vodo in na prvi pogled se zdi, da programi čiščenja delujejo zelo dolgo. To ne more biti dobro za okolje, mar ne? Pa vendar je!

No, za okolje je vsaj manj škodljivo. Pomivalni stroj porabi veliko manj vode kot pomivanje enakega števila posode v pomivalnem koritu (primerjava porabe vode ni niti smiselna, ker je razlika v porabi tako ogromna).

PREBERITE ŠE: Največja evropska sončna elektrarna že en korak bližje pridobivanju zelene energije!

Vendar pa boste del te učinkovitosti zmanjšali, če boste vztrajali pri dodatnem izpiranju posode, preden jo daste v pomivalni stroj. Pri vseh modernih in pravilno delujočih pomivalnih strojih dodatno izpiranje ni potrebno. Večje ostanke hrane raje pobrišite s servieto ali kuhinjsko brisačo naravnost v biološke odpadke.

Kaj pa elektrika? Pri ročnem pomivanju posode seveda ne porabljamo električne energije (in tudi ne priporočamo hkratno uporabo električnih pripomočkov ob delu z vodo). Tu vsekakor prednjači ročno pomivanje posode, vendar je slednje tako neučinkovito, da nič ne upraviči ročnega pomivanja posode. Če uporabljate pomivalni stroj takrat, ko je cenejši tok (ponoči) ali ob terminih Zlate ure, potem bo vaša poraba nizka.

Torej, iz vidika okolja, pomivalni stroj še vedno porabi manj skupne energije kot ročno pomivanje.

Zakaj se plastika nikoli ne posuši?

Zaključili bomo z majhno fizikalno skrivnostjo. Zakaj so, ko odprete svoj poln, čist pomivalni stroj, vsi kozarci, krožniki in lonci suhi, vsa plastika pa popolnoma mokra? In še huje, zakaj imajo številni plastični kozarci konkavno dno, tako da dejansko zadržujejo vodo iz pomivalnega stroja?

Steklo, keramika in kovina zadržujejo toploto veliko bolje kot plastika. To pomeni, da ti predmeti po končanem pranju ostanejo vroči veliko dlje. Molekula vode izhlapi, ko pridobi določeno količino energije. Ker bodo steklo, keramika in kovina veliko dlje zadrževali toploto, bo več vode pridobilo potrebno energijo za izhlapevanje v primerjavi z vodo, ki sedi na plastični skodelici.

In če bi potrebovali samo še en razlog več za uporabo pomivalnega stroja — brez njega bi za pomivanje posode porabili kar 10 dni na leto.

Vir: Energija plus