Da so lahko vetrne elektrarne prijazne pticam, dokazuje novi projekt, ki vetrni elektrarni na Severnem morju dodaja ptičja gnezda.

Slika je simbolična.

Največja morska vetrna elektrarna Hornsea 3 bo dobila prebivalce – ptice! Ørsted namreč gradi strukture za gnezdenje morskih ptic!

Hornsea 3, največja morska vetrna elektrarna, bo kmalu ponudila možnost gnezdenja črnočelim galebom (Rissa tridactyla), morski ptici iz družine galebov, ki je trenutno uvrščena na seznam ogroženih vrst.

Narava in pridobivanje energije z roko v roki

Energetski velikan Ørsted se trenutno pripravlja na gradnjo vetrne elektrarne Hornsea 3 na morju vzhodne Anglije z zmogljivostjo 2,85 GW, ki bo, ko bo dokončana, dejansko največja vetrna elektrarna na svetu!

PREBERITE ŠE: El Niño prihaja tudi letos, s seboj prinaša večjo verjetnost požarov, a tudi hude zime na severu

Vetrna elektrarna Hornsea 3 bo stala približno 121 kilometrov od obale Norfolka in 100 kilometrov od Yorkshira v Severnem morju. Z delovanjem bo začela predvidoma v letu 2027, po načrtih pa bo zagotavljala dovolj energije za napajanje 3,2 milijona domov!

Razvito v sodelovanju s strokovnjaki

Da bo vetrna elektrarna predstavljala kar najmanjši poseg v okolje, ji bo podjetje Ørsted dodalo gnezdilne strukture za gnezdenje črnočelega galeba. Gre za prvi tovrstni podvig, podjetje pa je pripravilo inovativno zasnovo umetnih gnezd, ki jih je v sodelovanju z arhitekti in inženirji razvila celo skupina ornitologov!

Vsaka struktura bo imela približno 500 gnezditvenih enot. Prve tri naj bi bile dokončane do konca marca, ko se začne gnezditvena sezona. Strukture imajo ozke police in navpične stranice, ki posnemajo skale, na katerih bi te ptice naravno gnezdile. Gnezdilnice bodo imele osem stranic, kar pomeni, da bodo imele ptice različne možnosti, če bo katera od stranic preveč sončna ali preveč vetrovna.

Vetrna elektrarna Hornsea s tovrstno inovacijo postavlja dober zgled za vse bodoče trajnostne projekte, ki so lahko več kot le zeleni – v sodelovanju s strokovnjaki lahko poskrbijo tudi za dobrobit živali!

Vir: Balkan Green Energy News