Nemški Stadler je v Krškem otvoril center za raziskovanje in inovacije, v katerem se bo razvijalo nove postopke sortiranja ter recikliranja plastičnega odpada.

Foto: Stadler

Na idealni lokaciji v Krškem, ki se nahaja blizu na nedaleč od zagrebškega in ljubljanskega letališča, je bil nedavno odprt sodoben center za testiranje in inovacije ter raziskovanje postopkov sortiranja in recikliranja plastičnega odpada.

Nemško podjetje Stadler bo center uporabljalo za prikaz postopkov sortiranja odpada, odstranjevanje nalepk s plastične embalaže, ločevanje plastike od drugih materialov, demonstracijo najnovejših infrardečih sortirnikov ter dodelanih tekočih trakov. Nova Stadlerjeva pridobitev bo koristna tako za izobraževanje osebja kot tudi za obisk strank vsega sveta – prav zato Krško, ki se nahaja med dvema letališčema in v neposredni bližini avtocestne povezave. Sodobni raziskovalni center bo v prihodnje razvijal tudi metode recikliranja plastike ter napredno razvrščanje plastične embalaže glede na lastnostni materialov.

Krško kot Stadlerjevo gonilo

Center se nahaja v kar 1200 kvadratnih metrov veliki hali, nanj pa so v podjetju Stadler zelo ponosni. »Novi center je pomembno središče za raziskovanje in inovacije za naše podjetje, v Sloveniji pa želimo razviti tudi obrat za reciklažo plastike najnovejše generacije,« je ob otvoritvi povedal Willi Stadler, izvršni direktor podjetja Stadler Anlagenbau GmbH ter dodal, da se lahko pohvalijo z vrhunskimi inženirji, izobraženim osebjem in vrsto izkušenj. Trenutno raziskovalno središče zaposluje pet delavcev, vodijo pa ga slovenski inženirji.

Prikaz enega od Stadlerjevih obratov za sortiranje plastike

Krško Stadlerju sicer ni tuje, saj se tam že nahajajo obrati za proizvodnjo jeklenih konstrukcij, naprav za presejanje odpadkov, tekočih trakov in naprav za odstranjevanje etiket ter obrat za predelavo pločevine. Prav tako je v Krškem tudi Stadlerjeva elektrarna, ki predstavlja center za upravljanje in nameščanje programske opreme podjetja po vsem svetu.

Več o centru v Stadlerjevem sporočilu javnosti.