V gradnji »Modra preproga«, novi nizozemski kolesarski most

Uredništvo , 14.03.20 ob 07:27

Začela se je gradnja še enega zelenega projekta, ki bo s svojo posebno barvo prijazen tudi netopirjem – nizozemskega mostu Blauwe Loper, namenjenega kolesarjem in pešcem.

Kolesarski most na Nizozemskem, ki bo povezoval mesto Winschoten v Groningenu ter Blauwestad, bo najdaljši evropski te vrste, meril pa bo kar 800 metrov. Kolesarska in sprehajalna pot se imenuje Blauwe Loper, kar v prevodu pomeni “Modra preproga”, sestavljajo pa jo štirje mostovi, ki se dvigajo nad vodo, avtocesto, naravnim rezervatom in jezerom Oldambtmeer.

Celoten projekt bo vreden okrog 6 milijonov evrov, pri gradnji bodo uporabljeni trajnostni materiali, vgradili pa bi naj celo solarne celice.

Prijazen netopirjem

Posebnost “Modre preproge” so tudi LED luči, ki bodo nameščene na mostu in bodo kot »smerokaz« služile lokalnim netopirjem, ki bodo tako lažje našli pot do svojega naravnega okolja, netopirjem prijazna pa bo tudi sama zelena barva mostu, opisujejo v spletni ediciji Guardiana.

Vožnja po mostu že na letošnji božič

Lokalni prebivalci se mostu veselijo in upajo, da bo povabil zavedne obiskovalce ter postal svetovno znana znamenitost tega območja. Upajo celo, da bodo v prihodnjih letih uspeli most še razširiti in ga popeljati vse do mesta Hoofdstraat. Prva faza 800-metrskega projekta bo končana že letos, ko se bodo kolesarji lahko prvič popeljali po mostu. Vodstvo, ki bdi nad projektom, pa samozavestno pričakuje, da bo struktura mostu, kljub naravnemu gradbenemu materialu – lesu, vztrajala kar 80 let.

»Most ne bo zgnil. To pa zato, ker bo tehnološko zelo dobro načrtovan. Les ne bo stisnjen skupaj, ampak bo deloval kot naravni prezračevalni sistem.«

Kvaliteten les, iz katerega bo zgrajen najdaljši evropski kolesarski most, prihaja iz Gabona v osrednji Afriki. Les bo zdržal, pravi vodstvo, držal bo vsaj 80 let. »Most ne bo zgnil. To pa zato, ker bo tehnološko zelo dobro načrtovan. Les ne bo stisnjen skupaj, ampak bo deloval kot naravni prezračevalni sistem,« je povedal vodja projekta.

Čeprav bo novi nizozemski most iz lesa, ga bo vrhunsko načrtovanje rešilo pred gnilobo, z zeleno gradnjo pa bo prijazen tudi netopirjem. Foto: Youtube/Blauwestad

Kolesarskih mostov vse več, skoraj 8-kilometrski tudi na Kitajskem

Po Evropi se pojavlja še nekaj podobnih mostov, eden od teh je 756-metrski švedski most v Sölvesborgu, znan pa je tudi 230-metrski most v Copenhagnu. A daleč največjo slavo uživa kitajski most Xiamen Bicycle Skyway, ki je dolg kar 7,6 kilometrov.

Vir: The Guardian