V preteklosti je sistem NET metering omogočal, da je omrežje delovalo kot hranilnik energije, toda časi NET meteringa so za nami, pred nami pa doba trajnostnih rešitev in energetske neodvisnosti.

Svetla prihodnost: baterijski hranilniki

V svetu samooskrbe in sončne energije tako prednjačijo baterijski hranilniki, ki omogočajo shranjevanje presežne proizvedene električne energije za kasnejšo uporabo.

To pomeni, da lahko gospodinjstva in podjetja pokrijejo svoje potrebe po električni energiji tudi takrat, ko sonce ne sije. Ko je baterija polna, presežna energija pa se še vedno proizvaja, se ta energija lahko proda nazaj omrežju ali pa se uporabi za zmanjšanje mesečnih računov za elektriko.

Kaj baterijski hranilnik prinaša v praksi?

Še nekoliko podrobneje nam sodobno revolucijo, ki jo na področje sončne energije vnašajo baterijski hranilniki, razložijo tudi v podjetju GEN-I Sonce.

»Ko je baterija polna, vaša sončna elektrarna pa še vedno proizvaja električno energijo, pa pride v ospredje nov, edinstven model samooskrbe GEN-I, ki to presežno električno energijo od vas odkupi, vi pa avtomatično prejmete dobropis na vašem mesečnem računu za elektriko,« pojasnjujejo v GEN-I Sonce ter dodajajo:

»Ko sonce zaide ali ko je potreba po električni energiji večja od trenutne proizvodnje sončne elektrarne, se enostavno uporabi shranjena energija iz baterijskega hranilnika.«

»Po postavitvi sončne elektrarne s hranilnikom energije bodo na vaši mesečni položnici v večini mesecev (toplejši meseci) obračunani samo še strošek mesečnega nadomestila, obračunske moči in prispevka SPTE in OVE. Na ta način bodo vaši prihranki kar najvišji,« še izpostavijo.

S kalkulatorjem prihrankov, ki ga ponuja GEN-I Sonce, si lahko enostavno izračunate višino prihrankov pri stroških električne energije po prehodu na samooskrbo. Kalkulator vas čaka tukaj. Prav tako lahko izkoristite priložnost in tukaj izpolnite spletni obrazec za brezplačno in neobvezujočo informativno ponudbo.

Poleg tega baterijski hranilniki rešujejo težavo omejenih soglasij za priključitev sončnih elektrarn z omejeno močjo. Zahvaljujoč shranjevanju energije se preobremenjenost omrežja zmanjša, kar omogoča priključitev večjega števila samooskrbnih sistemov. Hranilniki energije tako prispevajo k večji stabilnosti in učinkovitosti energetskega sistema.

»Ena od ključnih prednosti sončne elektrarne s hranilnikom je namreč shranjevanje proizvedene energije, kar zmanjšuje preobremenjenost omrežja. Slednje je glavni razlog za večino zavrnjenih soglasij za priključitev sončnih elektrarn s potrebno močjo širom Slovenije, saj je trenutno distribucijsko omrežje prešibko za takšno število samooskrbnih enot,« še izpostavijo na GEN-I Sonce ter dodajo:

»Hranilnik energije tako s konkretno rešitvijo naslavlja problematiko soglasij za priključitev z omejeno močjo sončnih elektrarn in vam omogoča, da v celoti postanete samooskrbni in zadovoljite vse vaše potrebe po energiji.«

Sonce se splača – s hranilnikom ali brez

Baterijski hranilnik ali ne, v GEN-I Sonce dodajo še, da s svojim novim modelom celovite oskrbe poskrbijo za optimalno delovanje sončnih elektrarn ter prihranke prav vsakega od odjemalcev.

Četudi se za sončno elektrarno s hranilnikom ne odločite, pa z zeleno misijo in mislijo na trajnostno prihodnost Slovenije v GEN-I Sonce še vedno poskrbijo za prihranke.

»Poleg klasične samooskrbe in uporabe hranilnikov energije GEN-I Sonce vam po priklopu sončne elektrarne GEN-I kot prvi na trgu z električno energijo ponuja nov model samooskrbe, ki lastnikom sončnih elektrarn omogoča, da od svoje sončne elektrarne dobijo kar največ,« pojasnijo v GEN-I Sonce, kjer dodajo, da je nov model za samooskrbo primeren za sončne elektrarne s hranilniki ali brez in omogoča odkup viškov električne energije v obliki dobropisa.

Novi produkt GEN-I namreč temelji na 15-minutnih obračunskih intervalih, kar omogoča natančnejši in pravičnejši obračun električne energije na mesečni ravni.

Z novo samooskrbno rešitvijo lahko prihranite celo več kot 1.000 evrov na leto, kar je korak naprej k večji energetski učinkovitosti in finančni neodvisnosti, visok letni poračun ob koncu leta pa je stvar preteklosti.