Po podatkih NASA in Nacionalnega centra za podatke o snegu in ledu (NSIDC) se je območje morskega ledu okoli Antarktike v zadnjih letih skrbi vzbujajoče zmanjšalo. Letošnji minimum, dosežen 20. februarja, je z 1,99 milijona kvadratnih kilometrov drugi najnižji zabeležen minimum po satelitskih posnetkih. To je 30 odstotkov manj od povprečja za konec poletja med letoma 1981 in 2010.

Znanstveniki opozarjajo, da gre za več kot le enoletno odstopanje. Leto 2022 je prav tako beležilo rekordno nizko vrednost, leto 2023 pa absolutni rekord zgolj 1,79 milijona kvadratnih kilometrov ledu. To pomeni, da je bila letošnja triletna povprečna pokritost z ledom okoli Antarktike najnižja v več kot štirih desetletjih merjenj.

Arktika: nič manjše taljenje

Tudi na Arktiki se zgodba nadaljuje s podobnim trendom. Satelitski posnetki razkrivajo, da je skupna površina Arktičnega oceana, pokrita z ledom, 14. marca znašala 15,65 milijona kvadratnih kilometrov. To je za 247.000 kvadratnih kilometrov manj od povprečja med letoma 1981 in 2010. Arktični maksimum dosežen 14. marca je tako 14. najnižji zabeležen maksimum.

Morski led deluje kot blazina med oceanom in atmosfero. Preprečuje pretirano izmenjavo toplote in vlage med razmeroma toplim oceanom in ozračjem nad njim. Manjša pokritost z ledom omogoča oceanu segrevanje ozračja nad poli, kar posledično povzroči še več taljenja ledu v začaranem krogu naraščajočih temperatur.

Posledice: planet, dovzeten za sončno segrevanje

Morski led je zaradi svoje bele barve zelo odsevna površina. Poleti odbija Sončevo sevanje in pomaga ohranjati Zemljo hladnejšo. Temnejši ocean pa Sončevo sevanje absorbira in s tem toploto zadržuje, kar prispeva k segrevanju oceanov in ozračja.

Tanjši led je tudi bolj dovzeten za taljenje. Znanstveniki opozarjajo, da bi lahko čez nekaj desetletij poleti doživeli skorajšnje »brezledno« stanje Arktike, s čimer bi bila večina Arktičnega oceana izpostavljena direktni sončni svetlobi.

Čeprav je za dolgoročne napovedi glede Antarktike še prezgodaj, strokovnjaki opozarjajo, da je upad ledu le vprašanje časa.

Vir: NASA

 

[[image_1_ge_598]]