Podnebne spremembe ne prizanašajo niti vinu in olivam

Uredništvo , 09.08.22 ob 03:15

Sušna poletja hude posledice prizadevajo tudi italijanskim vinogradnikom in oljkarjem, ki ostajajo brez pridelka. Bosta italijansko vino in pristno italijansko oljčno olje kmalu redka dobrina?

Podnebne spremembe ne prizanašajo niti vinu in olivam

Življenje v dolini reke Pad ni več takšno kot je bilo, spremembe pa čutijo predvsem lokalni vinogradniki in oljkarji, ki se leto za letom soočajo s sušami. Letošnja je rekordna, največjo italijansko reko pa je celo spremenila v … potok! Kaj to pomeni za tamkajšnjo naravo, med katero sodijo tudi vinogradi in nasadi oljk, si lahko samo predstavljamo.

Podnebne spremembe so Italiji prinesle konkretno spremembo – najvišje povišanje temperature v Evropi, ki znaša kar za 1,54 stopinje Celzija več glede na povprečje med letoma 1961 in 1990, temperatura pa še raste …

Konec smučanja, deviškega oljčnega olja in italijanskega vina?

Italija posledice podnebnih sprememb doživlja že pozimi, ko je prejela kar 70 % manj snega, od takrat dalje pa se sooča še z občutno manj dežja ter kar tremi oziroma štirimi stopinjami Celzija nad povprečjem. Da o toči in hudih neurjih niti ne govorimo …

Temperaturni rekordi za Italijo niso več nič novega – lani so Siracuse dosegle 48,8 stopinj Celzija.

Trenutna suša že povzroča tudi ekonomsko škodo, ocenjuje se, da je trenutna škoda v kmetijstvu kar 3 milijarde evrov. Če to prenesemo v nekoliko daljše obdobje, bi lahko Italija v prihodnih desetletjih na račun suš in posledic v kmetijstvu izgubila celo več kot 8 odstotkov svojega bruto domačega proizvoda.

Ogrožena pridelava hrane tako za Italijo kot za Evropo

Zaradi suše je pridelava tamkajšnje solate, paradižnika, krompirja, breskev, jabolk, korenja, hrušk in drugih dobrin veliko težja, cene pa zaradi manjših količin posledično trikrat višje. Ne pozabimo, da se v padovski nižini pridela kar dve petini italijanske hrane in kar polovica evropskega riža, zato posledice podnebnih sprememb, ki prizadenejo Italijo, zelo neposredno vplivajo tudi na nas.

Še posebej prizadeta sta italijanska pridelava oljk ter tamkajšnje vinogradništvo, nekatere projekcije pa napovedujejo celo, da bi lahko oboje postalo stvar preteklosti, kar je resnično zastrašujoče. Dodajmo, da nekaterim območjem grozi erozija, drugim poplave, kmetovanje pa še dodatno otežuje vdiranje slane jadranske vode v reko Pad, kar močno slabša kakovost pridelkov.

Če se odpravljate v Italijo … Privoščite si tamkajšnje lokalne dobrote dokler še lahko!

Vir: Balkan Green Energy News