Pariški Disneyland bo bogatejši za ogromno sončno elektrarno

Uredništvo , 24.05.21 ob 03:45

Pisani svet Disneya, ki je sicer ogromen porabnik električne energije, bo slednjo sedaj pridobival zeleno – v Parizu se namreč začenja gradnja za kar 24 nogometnih igrišč velike solarne elektrarne.

Pariški Disneyland bo bogatejši za ogromno sončno elektrarno

Ko naslednjič obiščete pariški Disneyland, vas bo tam morda pričakala kar nova sončna elektrarna v velikosti 24 nogometnih igrišč, zgrajena iz kar 67 500 solarnih panelov. Trenutno jih stoji že 12 000, zaključek del pa je pričakovan v letu 2023.

Zeleni vzor

Disneyev svet številnim otrokom predstavlja vzor, preko svojih animiranih pustolovščin pa pripomore k oblikovanju osebnosti naših najmlajših, zato so v podjetju ugotovili, da morajo tako v svoje vsebine kot v doživljajske parke vpeljati logiko trajnosti, ki bo otrokom vsadila pozornost do okolja in naše prihodnosti ter poskrbela za boljši jutri.

Eden od korak proti temu je tudi gradnja ogromne sončne elektrarne v pariškem Disneylandu, zabaviščnem parku, ki je s številnimi atrakcijami vsekakor potraten porabnik električne energije. Z naložbo bo Disneyland prešel na povsem brezogljično pridobivanje elektrike, za katero bo v največji meri ključno sonce. Pariški Disneyland je ena od najbolj priljubljenih in najbolj obiskanih evropskih atrakcij, vse od odprtja v letu 1992 pa ga je obiskalo več kot nepredstavljivih 320 milijonov obiskovalcev vsega sveta.

Sončna elektrarna = parkirna hiša

Nad projektom gradnje nove sončne elektrarne bdi francosko podjetje Urbasolar Group, pri čemer so nedavno povedali, da ne bo šlo le za sončno elektrarno, ampak bo objekt hkrati služil kot parkirna hiša, kar bo novost napravilo za eno največjih solarnih nadstrešnic za avtomobile v Evropi. 67 500 solarnih panelov se bo razprostiralo na površini 17 hektarjev, nadstrešnica pa bo tako pokrila kar 9000 parkirnih mest. Si predstavljate? Namesto, da bi sončno vročino vpijala naša pločevina, bo ta počivala pod nadstrešnico, pripekajoče sonce pa se bo s pomočjo panelov pretvorilo v električno energijo.

Kot pika na i pa naj dodamo, da podjetje obljublja, da bo del solarnih panelov ponoči svetil v obliki Disneyeve maskote, Mikija Miške.

Foto: Disneyland Paris

Foto: Disneyland Paris

Ocenjuje se, da bo disneylandska sončna elektrarna letno proizvedla približno 31 GWh električne energije, kar je količina, ki jo sicer v enem letu potroši manjše mesto. Investicija bo poskrbela tudi za brezogljično prihodnost, saj bo z izgradnjo prihranjenih kar 750 ton ogljikovega dioksida. Kot pika na i pa naj dodamo, da podjetje obljublja, da bo del solarnih panelov ponoči svetil v obliki Disneyeve maskote, Mikija Miške.

Vir: Ekovjesnik, Disneyland Paris