Sistem obračuna električne energije prek net meteringa se počasi izteka. Če ste si kdaj zaželeli postaviti svojo sončno elektrarno, je pravi trenutek zdaj!

Vse do konca leta se vam še ponuja priložnost, da izkoristite trenutno veljavno zakonodajo in se pridružite staremu načinu obračunavanja.

V zadnjem obdobju so se regulativne razmere na področju obnovljive energije precej spremenile. Številne države uvajajo nove modele tarifnih usmeritev, ki postopoma nadomeščajo tradicionalno prakso net meteringa.

Kljub temu, da še vedno obstajajo možnosti za spodbude pri postavitvi sončne elektrarne, pa se v prihodnosti obetajo spremembe v pogojih in ugodnostih. Zato je smiselno, da se lotite net meteringa, medtem ko je ta še na voljo.

Kaj so prednosti net meteringa?

Vključitev v net metering vam omogoča večjo neodvisnost od klasičnih virov energije in nižje vplive nihanj cen na trgu. S svojo lastno proizvodnjo sončne energije in sposobnostjo shranjevanja presežkov, net metering zagotavlja stabilnost ter bolj predvidljive stroške za električno energijo.

Kaj botruje koncu sistema net meteringa?

Nižje cene sončnih sistemov in napredek v tehnologijah shranjevanja energije sta prispevala k temu, da gospodinjstva postajajo manj odvisna od oskrbe z omrežno električno energijo. To pomeni, da prodaja presežka energije nazaj v omrežje ni več tako dobičkonosna kot nekoč.

Če želite izkoristiti vse koristi, ki jih ponuja net metering, je zdaj idealen čas za akcijo. Pomembno je, da najkasneje do 31. decembra 2023 oddate vlogo za soglasje za priključitev sončne elektrarne, saj je do 31. decembra 2024 zadnji rok za postavitev in povezavo vaše sončne elektrarne na omrežje.

S pridobivanjem energije iz sončne svetlobe boste zmanjšali svoj ogljični odtis ter postali aktivni soustvarjalec bolj trajnostne prihodnosti.

Postavitev sončne elektrarne lahko tudi poveča vrednost vaše nepremičnine, saj sodobni kupci vse bolj cenijo energetsko učinkovite in trajnostno naravnane domove. S sodelovanjem v net meteringu pridobite konkurenčno prednost, ki lahko pozitivno vpliva na privlačnost vaše nepremičnine na trgu.

Vir: Energija plus