Se še spomnite osnovnošolske geografije in posebnega vremenskega pojava El Niño? Obetamo si ga lahkot tudi letos, s seboj pa prinaša precej neprijetnih posledic.

Preden se poglobimo v posledice tega posebnega vremenskega pojava je prav, da se skupaj spomnimo, kaj El Niño sploh je. Vremenski dogodek El Niño nastane, ko je ekvatorialni Tihi ocean do 3 °C toplejši kot običajno. Pojavlja se na vsake 3 do 8 let po vsem svetu ter je najbolj znan vremenski pojav, ki ga ni mogoče napovedati.

El Niño lahko zmanjša količino padavin, zviša temperature in poveča nevarnost požarov v naravi, pri čemer zmanjšanje količine padavin in dvig temperature v nekaterih delih sveta botruje izbruhom bolezni in drugim zdravstvenim oziroma socialno-ekonomskim težavam.

Vsakemu El Niño vselej sledi La Niña, ki ocean ohladi. Cikli so običajni in v povprečju trajajo dve leti, toda triletni cikel La Niña, ki smo mu priča trenutno in je v teku vse od leta 2023, je vse prej kot običajen.

Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) je nedavno sporočila, da se bo ekvatorialni Tihi ocean vrnil v nevtralno stanje med marcem in majem 2023, zato se bodo razmere verjetno razvile v jesenskem in zimskem obdobju severne poloble.

Dvig povprečne zemeljske temperature

El Niño, ki torej prinaša dvig temperature morja, hkrati prinaša tudi vsesplošen dvig temperature – podobno kot pri kuhanju, ko se ob segrevanju vode na štedilniku segreva tudi sam prostor. Strokovnjaki napovedujejo, da lahko pričakujemo za približno 0,2 stopinje Celzija višjo povprečno temperaturo, ponekod pa celo temperaturne rekorde, ki se jih ne veselimo …

PREBERITE ŠE: Kdo prispeva največ emisij CO2? NASA to opazi celo iz vesolja!

Vročina, suše, požari

Z dvigom temperature prihajajo vročina, suše in požari … Predvsem v Avstraliji, napovedujejo znanstveniki. Vsako leto se namreč površina celine, ki je podvržena požarom, poveča, celina kot celota pa je eden najbolj hitro segrevajočih se delov zemlje.

El Niño tako Avstraliji gotovo ne bo prinesel nič dobrega, sušna obdobja pa je mogoče pričakovati tudi drugod po svetu.

Mrzle zime na severu

In če bodo nekateri deli sveta deležni precejšnje vročine, El Niño severu obljublja izrazito hude zime ter še posebej mrzlo zimsko sezono 2023/24.

Kljub temu velja opozorilo, da je El Niño izjemno zapleten podnebni pojav, ki ga znanstveniki še vedno ne razumejo v celoti, prepričani pa so tudi, da se bo v prihodnosti tudi ta zaradi podnebnih sprememb precej spreminjal, zato zaenkrat še ne moremo napovedati, kaj vse nam bo prinesel v prihodnosti.

Vir: World Economic Forum