Vsako leto januarja poteka tradicionalno štetje ptic, v katerem se je lani naštelo skoraj 14 tisoč ptic. Letos se lahko štetju pridružite tudi vi!

Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije tudi letos organizira tradicionalno januarsko štetje ptic v bližini naših domov. Preden razkrijemo podrobnosti, si oglejmo lansko poročilo in preverimo, katere ptice so bile v letu 2022 najpogosteje zabeležene – mimogrede, v januarskem štetju je bilo naštetih kar 13 821 ptic, ki so pripadale 73 vrstam.

»Najštevilčnejša vrsta je bil ponovno domači vrabec, ki na vrhu kraljuje že vsa leta akcije. Našteli smo jih kar 2085. Letos je njegov prestol resno ogrozila siva vrana, ki jo je od vrha ločilo le 13 opazovanih osebkov (opazovanih je bilo 2072 osebkov). Na tretjem mestu se je letos znašla velika sinica s 1371 opazovanimi osebki. Vse tri vrste so po številu opazovanih osebkov sestavljale 40 % vseh opazovanih ptic. Trem najštevilčnejšim so sledili domači golob, poljski vrabec, ščinkavec, lišček, plavček, kos in sraka,« so v poročilu zapisali na DOPPS.

»Akcija Ptice okoli nas je v letu 2022 združila 892 opazovalcev. Še posebej nas veseli, da je med nami veliko otrok, ki se akciji pridružijo v šoli. V 2022 je bilo takšnih 639 iz 23 različnih osnovnih šol in vrtcev. Ptice so najbolj pridno preštevali v Vrtcu Lenart (183 sodelujočih), Vrtcu Tezno Maribor (70 sodelujočih), OŠ Gustava Šiliha Velenje (60 sodelujočih), OŠ  Ledina (49 sodelujočih) in Strokovni gimnaziji ŠC Kranj (41 sodelujočih),« so še dodali.

Ptice okoli nas 2023 – štejte tudi vi

V društvu tako vabijo, da se preštevanja ptic udeležimo tudi letos: »Akcija Ptice okoli nas bo v letu 2023 potekala ob ponedeljka, 23. do nedelje, 29. januarja. V tem tednu si enkrat vzemite pol ure časa in opazujte ptice na poljubni lokaciji. To je lahko v okolici doma, ob ptičji krmilnici, na krajšem sprehodu po parku ali po vasi.«

Več informacij o letošnjem preštevanju vas čaka tukaj.

»Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Svoja opazovanja nam nato sporočite do konca februarja preko e-obrazca, ki ga najdete na spletni strani ptice.si, kjer najdete tudi vse dodatne informacije in gradiva (letak, plakat), ki vam bodo v pomoč pri opazovanju.«

Vir: Ptice