Dunaj pripravlja edinstven bike-park za mlade

Uredništvo , 21.06.20 ob 05:10

Avstrijska prestolnica z namenom izboljšanja motoričnih spretnosti otrok in mladih na željo meščanov ustvarja edinstven kolesarski park.

Želje Dunajčank in Dunajčanov so bile uslišane, saj se je dunajsko okrožje Donaustadt odločilo, da postavi novi bike-park. Prvenstveno želijo vzpostaviti varno, zabavno in poučno okolje, kjer se bodo lahko otroci in mladi naučili kolesarskih spretnosti, tako  pa se bo sčasoma oblikovala tudi prava kolesarska kultura, ki jo Dunaj v zadnjih letih postavlja skorajda na prvo mesto.

Za varnost in kolesarsko prakso

Dunaj postavlja vzore za druga mesta na vseh področjih. Novi bike-park tako kaže, kako učinkovito lahko soodločajo tamkajšnji prebivalci, hkrati pa nakazuje, kako visoko avstrijska prestolnica vrednoti projekte, povezane s trajnostno mobilnostjo.

Tako bodo preko otroške vaje karseda dobro pripravljeni na vožnjo s kolesom po mestu v kasnejših letih, posledično pa se bo morda celo zmanjšalo število kolesarskih nesreč.

Park, kot so si ga zamislili, bo prvi te vrste v Evropi, saj bo zasnovan z namenom izboljšanja motoričnih spretnosti tamkajšnjih mladih. Tako bodo preko otroške vaje karseda dobro pripravljeni na vožnjo s kolesom po mestu v kasnejših letih, posledično pa se bo morda celo zmanjšalo število kolesarskih nesreč.

Gorsko kolesarjenje kar sredi mesta

Kolesarski park se bo raztezal na površini 8000 kvadratnih metrov, spremljalo pa ga bo dvanajst različnih ovir ter umetna steza za gorska kolesa, ki bo dolga približno 150 metrov. Možna bo tudi vožnja po posebni stezi, ki bo skrbela za izboljšanje kolesarskega ravnotežja, na drugih delih pa se bodo pojavljale ovire, na katere kolesarji večkrat naletijo med vožnjo po mestu – luknje, tramvajske tračnice, robniki … Vstop v bike-park, ki bo nared že to leto, bo brezplačen, v vožnji po različnih terenih pa se bodo lahko preizkusile tudi osebe na invalidskih vozičkih.

Vir: Ekovjesnik