Po svetu rastejo dimniki, katerih naloga je v kratkem času počistiti zrak v okolici.

Nizozemsko podjetje Studio Roosegaarde, ki ga vodi ustanovitelj Daan Roosegaard, je začelo vrsto mestnih novosti, vključno s prvim brez-dimnim dimnikom. Gre torej za prvi vakuumski čistilec smoga.

Doslej je bil takšen čistilec smoga ovekovečen v Južni Koreji, na Kitajskem, na Nizozemskem, v Mehiki in na Poljskem, kjer se z ionizacijsko tehnologijo lotevajo mestnih težav s smogom.
Ustanovitelj podjetja Daan Roosegaarde pravi, da so na misiji čiščenja zraka.

O učinkovitosti stolpa priča dejstvo, da je po namestitvi v Pekingu v 41 dneh očistil 30 milijonov kubičnih metrov zraka, kar je desetkrat večja količina Pekinškega nacionalnega stadiona s kapaciteto 80.000 gledalcev.

Višina tega inovativnega stolpa je 7 metrov, njegova debelina pa 3,5 metra. Z uporabo ionizacijske tehnologije stolp privlači in absorbira škodljive delce smoga in vrača očiščen zrak nazaj. Zbrani ogljikovi delci, ki so zaostali po čiščenju zraka, so stisnjeni in uporabljeni za izdelavo nakita.

Znanstveniki z tehnološke univerze v Eindhovenu so preučili učinkovitost stolpa Roosegaard in ugotovili, da lahko zajame do 70 odstotkov delcev PM10 (suspendirani delci s premerom manj kot 10 mikrometrov) in do 50 odstotkov delcev PM2.5 (suspendirani delci s premerom manj kot 2,5 mikrometra) .

Testi so ugotovili, da stolp porabi manj električne energije kot običajni grelnik vode.