Avstrijski znanstveniki so morda našli rešitev za gore odpadne plastične embalaže, ki prehitro zapolnjujejo naš planet – rešitev se presenetljivo nahaja v želodcih domačih krav.

Raziskovalci Avstrijskega centra za industrijsko biotehnologijo ter dunajskega Vseučilišča za naravne vire in bioznanost BOKU so v pred kratkim objavljenem znanstvenem članku predstavili pomembno raziskavo, ki bo morda spremenila način našega rokovanja z odpadno plastično embalažo.

Ekipa znanstvenikov je namreč uspela s pomočjo posebnih bakterij, ki se nahajajo v kravjih želodcih, razgraditi nekatere vrste poliestra, ki jih sicer najdemo v embalaži, plastičnih vrečah in tekstilu. Poliester sicer predstavlja približno 15 % vsega svetovnega plastičnega odpada, kar v primeru, da bi se kravje bakterije nekoč tudi v praksi uporabljale za razgradnjo, nikakor ni zanemarljivo.

Reciklažna revolucija se skriva v naravi

Ekipa znanstvenikov se je pri raziskovanju zgledovala po procesih v naravi ter po zgledu naravnih encimov pričela s podrobnim preučevanjem prebavnih sokov kravjih želodcev, ki so jih dobivali iz klavnic. Tako so našli posebno skupino mikrobov, ki je odgovorna za razgradnjo hrane in bi s svojimi lastnostmi lahko uspešno razgradila tudi nekatere vrste plastike. Poskusi s tremi vrstami plastike so bili več kot uspešni, ekipa pa že načrtuje nadaljnje delo ter upa, da bo njihovo delo spodbudilo iskanje drugih podobnih encimov in bakterij, ki bi lahko povzročili pravo revolucijo v recikliranju.

Grafični prikaz raziskave.
Foto: Quartinello, F., Kremser, K., Schoen, H., Tesei, D., Ploszczanski, L., Nagler, M., Podmirseg, S., Insam, H., Piñar, G., Sterflingler, K., Ribitsch, D., & Guebitz, G. (2021). Together Is Better: The Rumen Microbial Community as Biological Toolbox for Degradation of Synthetic Polyesters. Frontiers in Bioengineering and Biotechnology.

Novica je bila nadvse dobro sprejeta tudi v mednarodni znanstveni skupnosti, znanstveni članek pa je bil objavljen tudi v nadvse pomembni znanstveni reviji Frontiers in Bioengineering and Biotechnology ter ga lahko najdete na naslednji povezavi.

Vir: Frontiers, BOKU, Ekovjesnik