Energetska učinkovitost je pomembna tema, ki se tiče tako posameznikov kot družbe. Z varčevanjem z energijo lahko zmanjšamo svoj ogljični odtis, prispevamo k boju proti podnebnim spremembam, zmanjšamo odvisnost od fosilnih goriv in prihranimo denar.

Poleg tega lahko z varčevanjem z energijo izboljšamo kakovost svojega življenja, saj lahko ustvarimo bolj zdravo in udobno bivalno okolje.

Vendar pa varčevanje z energijo ni vedno enostavno. Mnogi ljudje se soočajo z izzivi, kot so visoki stroški investicij v energetsko učinkovite naprave, pomanjkanje informacij in motivacije, navade in vzorci porabe, ki niso prijazni do okolja, in omejitve, ki jih postavlja infrastruktura ali zakonodaja. Zato je pomembno, da se zavedamo, kako lahko z majhnimi spremembami v našem vsakdanjem življenju zmanjšamo porabo energije in prihranimo denar.

1. Izklopite naprave, ki jih ne uporabljate

Eden najlažjih načinov, kako zmanjšati porabo energije, je, da izklopite naprave, ki jih ne uporabljate. To velja tako za luči, kot za elektronske naprave, kot so televizor, računalnik, polnilci, mikrovalovna pečica, grelnik vode, klimatska naprava, itd.

Če naprav ne izklopite, ampak jih pustite v stanju pripravljenosti, porabijo nepotrebno električno energijo, ki se imenuje tudi fantomska poraba. Po podatkih raziskave REUS 2019 skoraj petina anketiranih gospodinjstev (18 %) po navadi ne ugaša luči, četudi v prostoru ni nikogar.

Naj dodamo zanimiv podatek, da mikrovalovna pečica moči 3 W v stanju pripravljenosti na leto porabi približno 26 kWh ter poveča letni račun za elektriko za 4 EUR in na leto ustvari 9 kg izpustov CO21. Zato je pametno, da naprave popolnoma izklopite ali jih izvlečete iz vtičnice, ko jih ne potrebujete. Tako boste prihranili energijo, denar in podaljšali življenjsko dobo naprav.

2. Zamenjajte klasične žarnice z LED žarnicami

Drugi preprost način, kako zmanjšati porabo energije, je, da zamenjate klasične žarnice z LED žarnicami. LED žarnice so bolj energetsko učinkovite, saj porabijo manj električne energije, da proizvedejo enako količino svetlobe kot klasične žarnice. Poleg tega so LED žarnice bolj trajne, saj imajo daljšo življenjsko dobo in so bolj odporne na udarce in vibracije.

Z zamenjavo klasičnih žarnic z LED žarnicami lahko prihranite do 80 % energije in denarja. Na primer, če zamenjate 10 klasičnih žarnic moči 60 W z LED žarnicami moči 9 W, ki svetijo po 4 ure na dan, lahko na leto prihranite približno 70 EUR in 160 kg izpustov CO23.

3. Pravilno uporabljajte in vzdržujte hladilnik in zamrzovalnik

Tretji način, kako zmanjšati porabo energije, je, da pravilno uporabljate in vzdržujete hladilnik in zamrzovalnik. Hladilnik in zamrzovalnik sta med največjimi porabniki električne energije v gospodinjstvu, saj delujeta neprekinjeno. Zato je pomembno, da jih nastavite na optimalno temperaturo, ki je za hladilnik 5 °C, za zamrzovalnik pa -18 °C.

Če je temperatura prenizka ali previsoka, se poveča poraba energije in poslabša kakovost shranjene hrane. Poleg tega je priporočljivo, da redno odtaljujete hladilnik in zamrzovalnik, saj debela plast ledu ovira prenos toplote in poveča porabo energije.

Prav tako je dobro, da ne odpirate vrat hladilnika in zamrzovalnika prepogosto ali predolgo, saj s tem izgubljate hladen zrak in prisiljujete napravi, da delata bolj intenzivno.

Nepravilno nastavljena temperatura in neočiščen aparat lahko po nepotrebnem povečata letno porabo energije za 20 % oz. za 50 kWh. Na letni ravni to pomeni povečanje stroška za elektriko za 8 EUR in za 18 kg večje izpuste CO2 v okolje.

4. Uporabljajte eko programe pri pranju in pomivanju

Četrti način, kako zmanjšati porabo energije, je, da uporabljate eko programe pri pranju in pomivanju. Eko programi energetsko učinkovitih pralnih in pomivalnih strojev lahko prihranijo do 50 % električne energije in vode v primerjavi z običajnimi programi.

To pomeni, da lahko pri 100 pranjih ali pomivanjih (odvisno od učinkovitosti stroja) prihranite do 40 kWh električne energije in 20 m3 vode ter znižate letni strošek za 6 EUR in izpuste CO2 v okolje za 14 kg.

Poleg tega je priporočljivo, da perete ali pomivate le, ko sta boben ali košara popolnoma polna, saj s tem zmanjšate število ciklov in porabo energije.

5. Izkoristite naravno svetlobo in toploto

Peti način, kako zmanjšati porabo energije, je, da izkoristite naravno svetlobo in toploto. Naravna svetloba je bolj prijetna in zdrava za oči kot umetna svetloba, poleg tega pa je brezplačna.

Zato je pametno, da čim več časa preživite v prostorih, ki so dobro osvetljeni z naravno svetlobo, in da zmanjšate uporabo umetne svetlobe, ko je to mogoče.

Naravna toplota je tudi vir energije, ki ga lahko izkoristite za ogrevanje vašega doma. Pozimi lahko izkoristite sončne žarke, ki segrejejo vaše prostore, tako da odprete zavese ali žaluzije na južni strani vašega doma. Poleti pa lahko preprečite pregrevanje vašega doma, tako da zaprete zavese ali žaluzije na južni strani vašega doma, da odbijete sončne žarke.

6. Izolirajte svoj dom

Šesti način, kako zmanjšati porabo energije, je, da izolirate in tesnite svoj dom. Izolacija in tesnjenje sta pomembna ukrepa, ki preprečujeta izgubo toplote pozimi in vstop toplote poleti. Priporočamo, da na vrata in okna namestite tesnila, ki lahko preprečijo uhajanje zraka; na okna namestite zavese ali rolete, ki lahko pomagajo zmanjševati izgubo toplote pozimi in vstop toplote poleti; namestite preproge, da ohranite toploto v prostoru in podobno.

[[image_1_ge_587]]