Zelena energija

Kolesa v okviru posebnega projekta v Slovenski Bistrici bodo kmalu zapeljala po tamkajšnjih ulicah, bistriški svetniki pa bodo danes razpravljali o sistemu izposoje.

Uredništvo1 dan

Pred slabim mesecem je streho ene od stavb na Glavnem trgu polepšala postavitev več dvignjenih gred, ki so se pridružile tamkajšnjim čebeljim panjem. Visoko nad mimoidočimi Mariborčani tako nastajajo pravi urbani vrtovi, ki ozelenjujejo mesto in privabljajo opraševalce, hkrati pa nudijo možnost za lokalno pridelane vrtnine.

Jerneja Potočnik2 dneva

Plastičnim slamicam, palčkam za ušesa in številnim drugim izdelkom je v Nemčiji dokončno odzvonilo. Tamkajšnja vlada se je namreč odločila za drzno, a pohvalno potezo in prepovedala prodajo plastike za enkratno uporabo.

Uredništvo3 dnevi

V javnosti se pogosto govori, da smo posamezniki kot potrošniki tisti, ki smo najbolj odgovorni za varstvo okolja. Zanimalo nas je, če to drži in kako lahko sploh rešimo bližajočo se ekološko katastrofo.

Ana Lah4 dnevi

Agencija za energijo vlagatelje in promotorje poziva k prijavi projektov proizvodnih naprav za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije ter v soproizvodnji toplote in elektrike z visokim izkoristkom. Skupaj je na voljo deset milijonov evrov, prijava pa je možna do 10. septembra.

Uredništvo5 dni

Skupno bo Avstrija za subvencije za e-mobilnost v letih 2019 in 2020 namenila 93 milijonov evrov.

Uredništvo1 teden

Ljubitelji narave bodo danes v akciji Za naravo ob Savo prehodili, preveslali, prekolesarili in preplavali tok reke Save v Sloveniji, skupno 258 kilometrov.

Uredništvo1 teden

K obnovljivim virom energije se usmerja tudi naša soseda, ki na otoku Cresu začenja z gradnjo največje sončne elektrarne v državi.

Uredništvo2 tedna

Mariborski študenti se že več let razvijajo poljedelskega robota, ki bi olajšal delo v kmetijstvu. “Ideja je, da bi s takšnimi roboti poenostavili delo, ga avtomatizirali, da bo narejeno hitreje, natančneje, bolj prijazno do narave in z nižjimi stroški,” pojasnjuje vodja projekta.

Uredništvo2 tedna

Njegova zbirka zajema okoli 500 vrst žuželk, sestavlja jo kar 1500 prepariranih žuželk, ki jih je nabral in pripravil sam.

Ajda Strajnar2 tedna

Avstrijska prestolnica z namenom izboljšanja motoričnih spretnosti otrok in mladih na željo meščanov ustvarja edinstven kolesarski park.

Uredništvo2 tedna