Uradni izidi volitev bodo predvidoma znani šele 10. maja, a za najbolj neučakane so tu izidi vzporednih volitev.

Ob 19. uri se je okoli 3.000 volišč po vsej Sloveniji zaprlo. Takoj zatem so na POP TV objavili izide vzporednih volitev, ki jih je pripravil Inštitut Mediana. Vzporedne volitve sicer ne vključujejo predčasnega glasovanja, opravljali so jih namreč le danes.

Rezultati vzporednih volitev Mediane so se na prejšnjih parlamentarnih volitvah izkazali za precej točne.

Po vzporednih volitvah Inštituta Mediana je na državnozborskih volitvah 2022 največ glasov dobilo Gibanje Svoboda pod vodstvom Roberta Goloba (35,8 odstotka). Sledijo Janez Janša in njegova SDS (22,5 odstoka), N.Si z Matejem Toninom na čelu (6,8 odstotka), SD s predsedujočo Tanjo Fajon (6,6 odstotka) in Levica s koordinatorjem Luko Mescem (4,4 odstotka).

Parlamentarni prag naj bi prestopilo le pet strank

Po rezultatih omenjenih vzporednih volitev so pod pragom parlamenta ostali: LMŠ Marjana Šarca (3,8 odstotka), Povežimo Slovenijo (3,2 odstotka), SAB oziroma stranka Alenke Bratušek (2,9 odstotka), Resni.ca (2,6 odstotka) in Naša dežela pod vodstvom Aleksandre Pivec (1,8 odstotka vseh glasov).

Po rezultatih vzporednih volitev bi rekordnih 42 poslanskih sedežev zasedlo Gibanje Svoboda, 26 sedežev bi pripadlo SDS, 8 N.Si, 7 stranki SD in 5 stranki Levica. V parlamentu naj bi se torej znašlo le pet strank.

Delne neuradne rezultate bodo sproti objavljali na spletu

Po 19.30 bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate volitev. Objavljali bodo tudi informativne izračune, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Jutri bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije. Na glasove iz tujine pa bo treba počakati vse do 3. maja. Uradni izidi volitev naj bi bili znani 10. maja.