V Gibanju Svoboda so danes predstavili program in kandidate za državnozborske volitve. Predsednik stranke Robert Golob je ob tem poudaril, da ponujajo nov družbeni dogovor, v katerem ne bodo nikogar pustili zadaj in bo kljuboval izzivom časa. Zagotovil je, da se z ekipo na volitve ne podajajo iz lastne koristi in se bodo “borili za svobodo do zmage”.

Kot je izpostavil Golob, živimo v negotovih časih, v zadnjih dveh letih pa smo se ob soočanju z epidemijo covida-19 soočali tudi s strahom in negotovostjo. Ob tem je izrazil kritiko aktualne vlade, za katero se je po njegovih besedah sprva iluzorno pričakovalo, da bo operativna, a so šli njeni koraki v smeri spora s stroko, zbeganosti in nepremišljenih ukrepov.

Po Golobovih besedah se je civilna družba uprla “politiki, ki strah pred lastnim ljudstvom skriva za besedami prezira”. “Če obstaja ena stvar, ki si je človeštvo ni nikoli dopustilo vzeti, je to človeško dostojanstvo,” je ob tem poudaril. 

Program so naslovili “Zaslužimo si”

Golob je zavrnil očitke, da so stranka brez programa. Kot je dejal, ponujajo več kot program, zastavili so si vizijo, v kakšni državi želijo živeti do leta 2030, hkrati pa tudi konkretne projekte, ki jih bodo začeli izvajati takoj. Ta dvotirnost po njegovih besedah kaže, da se je ob pisanju programa kalila ekipa, ki bo tudi prevzela takojšnjo odgovornost za njegovo izvedbo.

Gibanje Svoboda se bo s programom Zaslužimo si zavzemalo za zeleni preboj, moderno socialno državo ter svobodno in odprto družbo.

Med prioritetnimi področji v programu v gibanju med drugim naslavljajo izzive na področju zelenih politik, gospodarstva in zdravstva, poudarjajo tudi pomen pravne države. V programu poudarjajo, da si želijo Slovenijo, ki bo bogata po svoji raznolikosti in zmožna sodelovati v zagovarjanju temeljnih pravic in svoboščin svojih prebivalcev, poroča STA.

Med prioritetami je zeleni prehod

Stranka med prioritetami programa izpostavlja zeleni prehod. Prepričani so, da si Slovenija zasluži varno energetsko prihodnost, kjer so fosilna goriva stvar preteklosti. Obljubljajo bistveno povečanje rabe obnovljivih virov energije, cenovno dostopno energijo za gospodinjstva in gospodarstvo, zmanjšano vlogo zemeljskega plina in sistemski pristop k spodbujanju razvoja krožnega gospodarstva.

Podpirali bodo razvoj tehnoloških parkov za enostavni začetek podjetniškega delovanja, večjo privlačnost vlaganj v razvoj digitalnih in zelenih zagonskih podjetij, spodbujali naložbe v tehnologije prihodnosti in sofinancirali ciljno usmerjene programe zelenega prehoda podjetij.

Obljubljajo skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu

Na področju zdravstva napovedujejo nov interventni zakon, v okviru tega pa takojšnje skrajšanje čakalnih dob, debirokratizacijo in digitalizacijo zdravstvenih storitev, nadzor nad plačili javnih storitev, najkasneje dve leti po začetku mandata pa tudi sodoben zakon o zdravstvenem sistemu.

Obljubljajo še zavzemanje za krepitev vloge predsednika republike, ki bi zagotavljal neodvisnost sodstva in ustavnost, ter napovedujejo krepitev integritete javnih funkcionarjev in demokratizacijo volilnega sistema z uvedbo preferenčnega glasu.

Na področju zunanje politike in obrambe bi krepili vlogo Slovenije v alpsko-jadransko-podonavskem in mediteranskem prostoru, modernizirali slovensko vojsko in odstranili tehnične prepreke na meji. Menijo tudi, da mora država opustiti vse prekrškovne in kazenske postopke v zvezi z javnim izražanjem mnenja in zborovanjem.

Mladim posojila za nakup prvega stanovanja?

Na področju financ v stranki napovedujejo prenovo obdavčevanja dohodkov pravnih oseb, krepitev slovenskega kapitalskega trga in večjo vlogo zaposlenih v lastništvu podjetij ter aktivacijo spečega kapitala. Zavzemali se bodo tudi za skladen in enakomeren regionalni razvoj in decentralizacijo državnih institucij.

Družinam bi med drugim pomagali z uvedbo univerzalnega otroškega dodatka, mladim z uvedbo državnih garancij za posojilo za nakup prvega stanovanja in gradnjo stanovanj prek stanovanjskih zadrug, upokojencem pa z dostojnimi pokojninami, aktivnim predupokojitvenim obdobjem in možnostjo ponovne zaposlitve.

Na področju vzgoje in izobraževanja napovedujejo povečanje sredstev za financiranje visokega šolstva, prenovo štipendijske politike in pilotne centre poklicne odličnosti. Kot pomembno ocenjujejo tudi digitalno preobrazbo Slovenije, reformo medijske zakonodaje ter prenovo in modernizacijo kulturnega sektorja, poroča STA.

Robert Golob

To so obrazi Gibanja Svoboda

Na listi stranke bodo ob Golobu, ki bo se bo za poslanski mandat potegoval v okrajih Ljubljana center in Šiška 1, med drugim kandidirali podpredsednica Urška Klakočar Zupančič v okraju Ljubljana Šiška 3 ter generalni sekretar stranke in nekdanji novogoriški župan Matej Arčon v obeh novogoriških okrajih. Nepovezana poslanka Janja Sluga bo kandidirala v Celju, nepovezani poslanec Jurij Lep v Rušah, zdravnik Danijel Bešič Loredan pa v Piranu. Slednjemu se, kot je dejal pred začetkom konvencije, v primeru Golobovega mandatarstva obeta tudi mesto zdravstvenega ministra.

Da lahko na volitvah računajo na njegov glas in podporo Ljubljane, je današnji konvenciji dejal tudi ljubljanski župan Zoran Janković, s katerim je Golob sodeloval v Pozitivni Sloveniji.

Med vidnejšimi obrazi bodo na listi stranke tudi nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič, nekdanji predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, strokovnjak za jedrsko varnost Miroslav Gregorič, izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, nekdanja poslanka Mirjam Bon Klanjšček, zgodovinar Martin Premk, novinarka Mojca Šetinc Pašek ter novinarka in radijska voditeljica Alenka Sivka. Nekdanji boksar Dejan Zavec bo kandidiral v okraju Ptuj 2, nekdanja novinarka in nekdanja poslanka Pozitivne Slovenije Tamara Vonta v Krškem, nekdanji poslanec in aktualni župan Tržiča Borut Sajovic v Tržiču, nekdanji predsednik Stranke mladih – Zeleni Evrope Darko Krajnc pa v Pesnici, poroča STA.

Golob si želi vlade s podporo 60 poslancev

Kakšen rezultat pričakujejo na volitvah, Golob za zdaj ni razkril. Je pa v izjavi za medije danes znova poudaril, da si želi vlade s podporo 60 poslancev. Le tako bodo namreč lahko dosegali korenite spremembe.

Napovedal je, da bodo prve korake v to smer s sprejetjem zakonov, ki jih je pripravila civilna družba, storili še pred oblikovanjem nove vlade. Na vprašanje, ali so ob dokončno znanem programu in kandidatih stranke zdaj možni nadaljnji pogovori o sodelovanju s strankami KUL, pa je odvrnil, da je cilj zahteve civilne družbe spraviti v zakonodajni okvir, a da verjame, da se bodo temu pridružili tudi v KUL, poroča STA.