Kako so se razpletle volitve v okoliških občinah?

Enako pred dvema tednoma v sosednji občini Selnica ob Dravi so prvo županjo v nedeljo dobili še v podravski Občini Ruše. Ženska roka bo prevzela krmilo tudi v Občini Kungota, saj je moral dozdajšnji župan po 12 letih priznati poraz. Nove župane imajo še v Lovrencu na Pohorju, Pesnici in Miklavžu na Dravskem polju.

Ruše bo prihodnja štiri leta vodila načelnica tamkajšnje upravne enote Urška Repolusk, ki je z zbranimi 54 odstotki glasov prehitela kandidata iz kroga dozdajšnjega župana Tomija Prosnika. “Ruše bodo postale urejeno mesto z razvitimi primestnimi naselji, privlačne za mlade družine in mlade podjetnike, s polnim servisom za starejše občane, z urejenim odvajanjem in čiščenjem odpadnih voda ter privlačne za turiste,” napoveduje.

V Lovrencu Rakovnik, v Miklavžu Repnik

V sosednjem Lovrencu na Pohorju je dozdajšnjega župana Joška Manfredo (SD), ki je vodil občino osem let, premagal neodvisni kandidat Marko Rakovnik, ki so mu volivci v nedeljo v drugem krogu volitev namenili 64 odstotkov glasov. Njegova lista Zdrav Lovrenc je dobila polovico sedežev v občinskem svetu, zato novoizvoljeni župan ne dvomi, da mu bo uspelo uresničiti spremembe, ki jih je napovedal. Med njimi so učinkovitejše črpanje evropskih sredstev in razvoj vseh zaselkov.

V Miklavžu na Dravskem polju bo dolgoletnega župana Leopolda Kremžarja, ki na letošnjih volitvah ni več sodeloval, nasledil podžupan Egon Repnik. V drugem krogu volitev je namreč zbral 59 odstotkov glasov in tako premagal nekdanjega nogometaša Damirja Pekiča.

Glede na to, da je Kremžar vodil občino vse od njene ustanovitve, bo Repnik šele njen drugi župan, hkrati pa predstavlja neke vrste nadaljevanje dosedanje politike. “Verjamem, da bom na trdnih temeljih, ki jih je postavil gospod Kremžar v preteklih 20 letih, zagotovil blaginjo in razvoj naše občine tudi vnaprej,” je povedal ob razglasitvi rezultatov.

V Pesnici Žmak, v Kungoti Šnoflova

Nov veter bo po 20 letih zavel tudi v občini Pesnica, kjer je dozdajšnjega župana Venčeslava Senekoviča (SLS) s 66 odstotki glasov v drugem krogu premagal nestrankarski kandidat Gregor Žmak. Nekdanji vodja mariborskega občinskega urada za šport verjame v nov preboj in povezovanje v občini.

V sosednji Občini Kungota je dozdajšnjega župana Igorja Stropnika (SDS) s 55 odstotki podpore v drugem krogu premagala odvetnica Tamara Šnofl, ki je kandidirala s podpisi volivcev. “Volivci so prepoznali, da je možnost, da gredo stvari na bolje,” je povedala.

STA