Finska Nokia je razvila tehnologijo, ki omogoča tridimenzionalni zvok pri telefonskih klicih. Glavni izvršni direktor Nokie, Pekka Lundmark, je nedavno predstavil to tehnologijo, ki obljublja zvok enake kakovosti kot pogovor v živo. Trenutno klici uporabljajo monofonični zvok, ki združuje vse avdio elemente v eno. Novi 3D-zvok bo del prihodnjega standarda mobilne telefonije (3GPP Release 18), kar bo omogočalo prostorsko komunikacijo za vse uporabnike, poroča Forbes Slovenija.

V podjetju pravijo, da bo trajalo še nekaj let, preden bo funkcija na voljo v naših telefonih.

V prihodnosti se bomo lahko po telefonu pogovarjali z enako kakovostjo zvoka, kot če bi sogovornik stal poleg nas. Vodja avdio raziskav pri Nokia Technologies, Jyri Huopaniemi, je pojasnil, da bo tridimenzionalni zvok izboljšal avdio izkušnjo, saj bo omogočal slišati, kje so objekti glede na položaj klicatelja, kar bo še posebej uporabno pri konferenčnih klicih.

Kodek IVAS, ki omogoča to funkcionalnost, je trenutno v pilotni fazi, standardizacija pa se je začela leta 2017. Nokia je razvila tudi programsko rešitev Nokia Immersive Voice, ki bo skupaj s kodekom IVAS zagotavljala tridimenzionalno klicanje. To bo po navedbah Huopaniemija zagotovilo, da bodo lahko vsi uživali v prostorski komunikaciji. “Pravzaprav sta IVAS in Nokia Immersive Voice dve različni tehnološki inovaciji, vendar klicatelju zagotavljata enak rezultat – tridimenzionalno klicanje,” je še dejal.